Sinif Mucadelesi
Ana sayfa > Arşiv > Arşiv

Arşiv

Bu bölümün makaleleri


8 Ocak 1959 : Castro ve yoldaşları Küba’da iktidarı alıyor (Sınıf Mücadelesi’nin Sözü)

Çarşamba 11 Şubat 2009
8 Ocak 1959’da Fidel Castro ve kendisine eşlik edenler görkemli bir biçimde Havana’ya girdiler. Yıllardan beri ada üzerinde terör estiren Batista’nın yolsuzluğa batmış olan rejimi, bir hafta önce yıkılmıştı. Diktatörün kaçtığının ilan edilmesiyle, kalabalıklar dalgalar halinde şehrin sokaklarına döküldü. (...)


9 Kasım 1989 : Duvarın yıkılışı, komünizmin yıkılışı değildir (Sınıf Mücadelesi’nin Sözü)

Cumartesi 26 Aralık 2009
Şu sıralarda medyada sıkçı gündeme getirilen Doğu ve Batı Berlin’i birbirinden ayıran duvarın 9 Kasım 1989’da açılması, “komünizmin yıkılması” üzerine bir yığın yorum yapılıyor. Başbakan Angela Merkel’in iktidarda bulunan sağ CDU partisi, Berlin’de, Macaristan ve Polonya eski başbakanları Miklos Nemeth ve Tadeus (...)


Japonya

11 Mart felaketinin ardından hükümet sağ kalanları unuttu (Uluslararası Gündem)

Çarşamba 6 Nisan 2011
Japonya’da 11 Mart deprem ve tusunaminin ardından 21 binden fazla insan öldü veya kayıptır. Ek olarak 300 binden fazla kişi bu felaket yüzünden çok zor şartlar altında, durumları her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bazı köyler, onlara yardımın ulaşılması için 6 gün beklemek zorunda kaldılar. Japon halkı, (...)


11 Kasım 1918 : Bir savaşın bitişi ve yenilerinin hazırlanışı (Sınıf Mücadelesi’nin Sözü)

Pazar 14 Aralık 2008
Birinci Dünya Savaşı, bundan 90 yıl önce bitmişti. Batı cephesinde dört yıl boyunca kırlar, köyler ve kentler yerle bir edildikten sonra top atışlarının yol açtığı patlamaların, gürültülerin ve silah seslerinin sonu gelmişti. 30 Eylül’de Alman İmparatorluğu’nun müttefikleri, bir barış anlaşması imzaladı: 30 (...)


12 Eylül darbesinin kanlı mirası hala etkili (Anma... Anma... Anma...)

Salı 8 Eylül 2015
Çatışma ve baskıların artmasıyla, daha önce 12 Eylül faşizminden söz edilmesi gibi AKP faşizminden söz edenlerin sayısı arttı. Türkiye faşizmle yönetilmedi ancak askeri darbelerle uzun yıllar yönetildi. Soyut bir “faşizm” laflarını bir kenara bırakıp darbenin zulmünü akılda tutmak daha önemli. 12 Eylül askeri (...)


12 Eylül darbesi yalanları (Anma... Anma... Anma...)

Pazartesi 22 Eylül 2014
Hükumet programında demokratik bir anayasa vaat eden Davutoğlu, birkaç gün öncesinde Özal’ın geleneğinin takipçisi olduğunu söylemişti. Özal’ı savunup 12 Eylül darbesini ve onun ürünü olan anayasayı yermek patronların “has” adamı olan Özal’a haksızlıktır! 1970’lerin sonuna doğru ekonomi çıkmaza girmişti. Kâr (...)


12 Eylül darbesinin gerçek sorumluları (Anma… Anma… Anma…)

Çarşamba 19 Eylül 2012
12 Eylül darbecisi iki genel eskisi yargılanıyor. Ancak emekçileri çok ağır etkileyen bu derbenin asıl sorumluları hakkında tek söz edilmiyor. 12 Eylül’de askerler, kendi çıkarları için değil, büyük sermayenin düzenini korumak, patronların kasalarını dolduracak düzeni işletmek, işçi sınıfına boyun eğidirmek için (...)


12 Haziran seçimi ve sendikalar (Emekçinin Gündemi)

Çarşamba 15 Haziran 2011
Geniş kitleler ve emekçilerin çoğu, seçim zamanlarında siyasetle daha yakından ilgilenip bir fikir edinmeye çalışıyorlar. İşte bu nedenle, düzen sınırları içerisinde olsa da, emekçilerin haklarını savunun sendikalar, seçimi fırsat bilerek, emekçilerin somut sorunlarını ön plana çıkarıyorlardı. Bunu yaparken de (...)


12 Haziran genel seçimi ve genel olarak seçimler ( Sınıf Mücadelesi’nin Sözü)

Pazar 15 Mayıs 2011
İşçi sınıfının tarihinde “genel oy hakkı” ve “parlamentonun” önemli bir yeri olmuştur. Seçimlerden yararlanmak, emekçi sınıflar için önemli olsa bile, son tahlilde işçi sınıfının mücadelesinde bir “taktiktir”. Her seçime, her şartlarda katılmalı ve mutlaka her seçimde oy vermek gereklidir diye bir kural yoktur. Esas (...)


12 Eylül 1980 askeri darbesi ve Anayasası ( Sınıf Mücadelesi’nin Sözü)

Pazar 8 Ağustos 2010
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması, AKP tarafından, bir yönüyle, 12 Eylül Anayasasına 12 Eylül’de hayır demek olarak anlatılıyor. Oysa, oylanacak pakette, 12 Eylül darbesinin ve anayasasının hedef aldığı işçi sınıfının ekonomik, demokratik ve siyasal haklarına ilişkin temel hiçbir şey yok! 12 Eylül (...)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv   ?