Sinif Mucadelesi

750 bin kamu işçisi hoşnutsuzluklarını dile getiriyor

Cumartesi 16 Mart 2024

Kamu sektöründe, farklı kentlerdeki bazı fabrikalarda, Şişli ve İzmir belediyelerinde olduğu gibi diğer bazı belediyelerde de çalışan 750 bin kamu işçisinin, düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı hoşnutsuzlukları, tepkileri, son haftalarda, giderek daha da artıyor. Bu konuda tüm örneklere yer veremesek de, bazı önemli örneklere değinmeye çalışacağız.

Yaklaşık 750 bin kamu işçisi arasındaki hoşnutsuzluk ve tepkiler sürüyor :
Kamu çalışanları aylardır, ek zam talepleriyle, insanca bir yaşam için uygun bir ücret, güvenli bir yaşam için de kadro istiyor. Ama tüm bu ısrarlı isteklerine ne sendika bürokratları ne de hükümet yetkilileri olumlu bir cevap veriyor. İşçiler ise haklı olarak yavaş yavaş tepkilerini artırmaya başladılar. Örneğin İzmir ve Eskişehir’de, demiryolu işçileri, Demiryol-İş ve Türk-İş yöneticlerinin tutumuna tepki gösteriyor. İşçiler arasında « Hep birlikte tepki göstermeliyiz » fikri giderek gelişiyor. İşyerle-rindeki bu tartışmalar, örneğin Eskişehir ve Sakarya’daki Türasaş fabrikalarında eylemlere dönüştü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay istifaya çağrıldı. Ergün Atalay ise bu istifa çağrılarına hem iş vereni kullanarak hem de sendikanın bürokratlaşmış, mafyalaşmış temsilcileriyle cevap verdi. Ön plana çıkan ise işçilere yağdırılan tehditler oldu. İşçiler, işten atılmak ve sürgün edilmek tehditleriyle karşı karşıya kaldılar.

Ama yine de hoşnutsuzluk gündemde bulunuyor. 30 yıl aradan sonra harekete geçip tepkilerini göstermeye çalışan kamu emekçileri haklılar. Onları sonuna kadar destekliyoruz.

Şişli Beledyesinde toplu sözleşme ile ilgli tepkiler sürüyor :
Şişli Belediyesinde toplu iş sözleşme şartlarının iyileştiril-mesini talep eden işçilerin eylemi devam ediyor. CHP’li belediye başkanlığı lafta « işçileri savunduğunu » söylese de, gerçekte patronlar gibi davranıyor.

Belelediye binası önündeki alanda toplanan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendika üyesi belediye işçileri, koşullarının iyileştirilmesini istedi.

İşçiler temsilcileri aracılığıyla « masada çözüm arayışında » olduklarını bildirip, aksi takdirde « eylemlerini genişleterek devam edeceklerine » vurgu yaptılar. « Yıllardır açlık sınırında yaşadıklarını ve sadece alın terlerinin karşılığını istediklerini » hatırlat-tılar. Ama Belediye Başkanlığı bu güne kadar işçilerin haklı isteklerine olumlu bir cevap vermedi. Bu nedenle de işçiler eylemlerini sürdürmekte çok haklılar.

İzmir Büyükşehir Belediye işçleri haklarını elde etmek için iş bıraktı :
İzmir Büyükşehir Beledi-ye’sinde çalışan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası üyesi emekçiler, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmesinde anlaşma sağlana-maması sonrasında, yarım gün iş bıraktılar. İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadrolu işçilerle, İZSU, İZDOĞA, İZBETON, ve İZULAŞ şirket-lerinde çalışan işçilerin üyesi olduğu Beledye-İş Sendikası ile SODEM-SEN ve büyükşehir bürokratları arasında Ocak ayında başlayan yeni dönem TİS görüşmeleri tıkandı.

İzmir belediyesi de « işçi dostu » olduğunu iddia eden CHP’ye bağlı! 6 bin işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinin son oturumunda işverenin yaptığı maaşlara yüzde 30’luk zam ve sosyal hakları arttırma teklifi, sendika tarafından kabul edilmedi. Sendika uyuşmazlık tutanağı tuttu ve yakında 30 günlük arabulucu süreci başlayacak. İşçiler sendika binası önünde toplanarak yarım gün iş bıraktı. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Egemenlik binası önünde buluşarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP’ li belediyeyi değil, tabii ki işçilerin mücadelelerini destekliyoruz...

İzmir, Lezita fabrikasında işçiler greve çıktı :
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında Öz-Gıda Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamamasından sonra 7 Mart gecesi saat 24:00 itibarıyla greve başladı. Yaklaşık 3 bin işçinin çalıştığı fabrikada sendika üyesi işçiler fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

İşçilerin haklı mücadelesine tepki gösteren patron yüzlerce emekçiye baskı yaptı ve zorla istifa ettirip işten attı. Patron sendikanın önerisine rağmen masaya oturmadı. Emekçiler başka bir çıkar yolu kalmadı. Şunu unutmamak gerekiyor : Lezita Türkiye’nin ilk büyük 100 şirketi düzeyine, emekçilerin alın teri sayesinde tırmandı. Mücadeleye devam eden emekçiler tamamen haklılar ve kazanmalarını ümit ediyoruz.
(08.03.2024)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı: 299, 16 Mart 2024  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?