Sinif Mucadelesi

Paris Komünü

Çarşamba 7 Ağustos 2013

Payel Yayınevi, Lissagaray’ın Paris Komünü’nü yayınlayıp Türkiye’deki okuyuculara sundu. Kitabın girişi için yazılan metin her ne kadar Stalinzm ile Leninizmi birbirine karıştırıp Leninizmi karalasa da Payel yayınları önemli bir referans kitabı Türk devrimcilerle buluşturmuş oldu. Öte yandan kitabın önemli bir eksisi de Fransızca aslından değil İngilizce’den çevrilmiş olmasıdır. Bu da çeviriyle ilgili birkaç dikkatsizlik hatalarını da beraberinde getirmiştir.

Lissagaray, Paris Komünü mücadelesinde fiilen yer alan ve katliamdan hemen önce İngiltere’ye göç ederek hayatını kurtaran bir militandı. Tales’in 1921’de yayınladığı ve Türkçe’de Nas yayınevinin çıkardığı Paris Komünü de önemli ölçüde Lissagaray’ın eserinden yararlanarak yazılmıştı.

Bilindiği gibi maceracı III. Napolyon hükümeti, Almanya’nın birleşmesini engellemek için ona karşı savaş açıp hezimete uğramıştı. Ardından Fransız hükümeti yenilgiyi kabul ederek Bismark ile 8 Ocak 1871’de ateşkes imzaladı. Bu durum kitlelerinin kızgınlığını daha da artırdı ve devrimci süreci hızlandırdı.

Paris Komünü’yle birlikte sınıf mücadelesinin kendisinden yeni bir tip iktidar ortaya çıktı. Marks’ın yazdığı gibi “işçi sınıfı, devlet aygıtını olduğu gibi ele geçirmekle ve kendi hesabına işletmekle yetinemez” ifadesinde yer alan ilk işçi iktidarı deneyimini gerçekleştiriyordu. Bu, Komün’den çıkarılan ilk, en büyük ve en önemli dersti.

Silahlı kitleleri bir araya getiren Ulusal Muhafızlar, daha şimdiden sürekli ordunun antitezi, karşıtıydı. Komün daha da ileriye giderek düzenli ve sürekli orduyu ortadan kaldırdı.

Bundan böyle Komün’ün bütün görevlileri halk tarafından seçilecek, halk tarafından sürekli bir şekilde denetlenecek ve her an görevinden alınabilecekti. Maaşları işçi ücretlerine eşit olacaktı. Böylece kitleler toplumun siyasi yaşamını da denetimleri altına almış oluyordu. Adalet ile ilgili işler ücretsiz hale getirildi. Komün sonuç olarak kilisenin manevi ağırlığına da saldırdı. 1905’teki radikal yasalardan çok önce Devlet ve Kilise’nin ayrılmasını ilan etti.

Komün tarafından, 72 günlük varlığı boyunca alınan önlemler, kitlelerin çıkarları tarafından belirlendi. Parisliler kendileri için kurdukları, silahlı işçiler tarafından denetlenen hükümet, sınıf karakterini ifade eden tercihler yaptı ve böylesi metinleri onayladı.

Lenin’in de belirttiği gibi “Komün savaşçılarının anıları sadece Fransız işçileri tarafından değil bütün dünya emekçileri tarafından saygı ile anılıyor. Çünkü Komün sadece bazı yerel veya dar ulusal çıkarlar, amaçlar için mücadele etmedi, o, bütün emekçilerin, bütün aşağılananların, küçümsenip onurları kırılanların kurtuluşu için mücadele etti… Paris toplarının gürlemesi, proleteryanın en bilinçsiz tabakalarını bile uykularından uyandırdı ve sosyalist devrimci propagandaya yeni bir hız kazandırdı”.

Özcesi Paris Komünü ile ilgili olan bu sözü edilen kitap her devrimcinin ve devrime sempatisi olanların mutlaka okuması gereken bir kitaptır.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 182 - 3 Ağustos 2013  Site yaşamını izle Kitap... Kitap... Kitap...   ?