Sinif Mucadelesi
Katar

Suriye’deki iç savaş ve doğalgaz üzerine oynanan oyunlar

Salı 9 Temmuz 2013

Resmi görüşe göre Fransa ile Katar, Beşar Esad’a karşı Suriye muhalefetini desteklemek için ayın saflarda yer alıyorlar. Katar ve Suudi Arabistan muhaliflere, özellikle de İslamcı muhaliflere, silah yardımı yapmak için hiç de zaman kaybetmediler. Bu tutumda Allah sevdasının bir etkisi olabilir ama esas nedenin akaryakıttaki çıkarlar olduğu kesin.

Fransız basını her ne kadar da bu konuda sessiz kalmayı tercih etse de Ortadoğu’da, yani bu bölgedeki çatışmaların neredeyse tümünün arkasından petrol kokusu geliyor. Bu defaki çatışmanın arkasından doğal gaz kokusu geliyor gibi.

Katar ve İran bu bölgedeki en önemli doğalgaz kuyularına sahip. Katar birkaç yıldan beri doğalgazını pazara iletmek için İran denetimi altındaki Hürmüz boğazından geçme zorunluluğundan kurtulmak istiyor. Katar, İran’a karşı uygulanan ekonomik yaptırımlarından yararlandığı gibi, ayrıca komşu İran doğalgaz yataklarındaki gazı da çalmakla da suçlanıyor.

Hatta Katar, 2009 yılında Suriye ile yakınlık kurarak doğalgazını Avrupa’ya ulaştırma yolu olarak İran Körfezinden, yani karadan Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye üzerinden ve de Türkiye yoluyla ulaştırma girişimlerinde bulunmuştu. Yine bu açıdan hareketle Katar başkenti Doha’da, 2010 yılında Şam ile bir savunma anlaşması imzalamıştı. Ama sonuç itibarıyla Esad bu projeden vazgeçti ve İran ile hareket etmeyi tercih etti. Suriye bu çerçevede İran ile bir anlaşma yaptı ve bu anlaşmaya göre İran’dan başlayacak bir boru hattı, 2014 yılından itibaren Irak, Suriye ve Lübnan’dan geçerek Avrupa’ya doğal gaz taşıyacaktı.

Bu proje Katar’ın hiç de işine gelmiyor. Üstelik Suriye’de, özellikle de Hama bölgesinde, çok büyük doğalgaz yatakları olabileceğinden söz ediliyor. İşte bu nedenlerle ABD, İsrail, Türkiye ve Katar, doğalgazı Avrupa’ya ulaştıracak başka bir boru hattı kurulmasını istiyor. Tam da bu nedenle eğer Suriye topraklarının bir kısmı Katar yanlılarının denetimi altına geçerse o zaman bu sözü edilen boru hattı da gerçekleşebilir

Fransa için de bu seçenek çok ilginç olur, çünkü Total şirketi 1936’dan beri Katar’da ve üstelik akaryakıt alanında en büyüklerden olup çok önemli mevzilere sahip. Katar’ın Fransız Total şirketler grubunun en büyük üçüncü hissedarı olması bir rastlantı olmasa gerek
Tabi ki Fransa’nın Suriye’de isyancıları desteklemesinin temel nedeni özgürlükleri savunma olduğu iddia ediliyor. Yoksa bu özgürlük nedeni doğalgaz aşkı mıdır? LO (26.06.13)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 181 - 5 Temmuz 2013  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?