Sinif Mucadelesi
Mali

Fransız emperyalizminin Afrika’ya müdahaleleri

Cuma 8 Şubat 2013

Fransız emperyalizminin Mali’ye karşı yaptığı müdahale bir ilk değil. Hollande’ın başlattığı bu askeri müdahale 1960’lı yıllardan (öncesinde Fransa’ya ait Afrika’nın Güney Sahara bölgesindeki ülkeler bağımsızlığına kavuşmuştu) bu yana yapılan bir sürü müdahalenin devamıdır.

Fransız ordusu yarım yüzyıldan uzun bir süreden beri bu bölgenin farklı ülkelerine karşı “insani amaçlarla”, “demokrasiyi savunma”, “terörizme karşı mücadele” gibi bahanelerle askeri müdahalelerde bulunuyor. Ancak bunlar, kitlelerin çıkarlarını savunmak için değil tam aksine Fransız emperyalizminin hakimiyet sürdüğü bu bölgedeki çıkarlarını savunmak içindir. Fransız emperyalizmi bu bölgeyi önce sömürge olarak hakimiyeti altına aldı ve bu ülkeleri, bağımsızlıklarından sonra da bin bir bağlarla Areva, Total gibi tröstlerin talanını sürdürmek için etki alanı altında tutuyor. Örneğin Bolore tröstü, özellikle de taşıma ve liman işletme gibi işleri tekeline aldı ve Afrika’nın 35 farklı ülkesinde 70’ten fazla şirkete sahip.

Diğer bir anlamlı örnek ise Bouygues tröstüdür: Kamu inşaatlarında tekel konumunda olup Fildişi Sahili’ndeki inşaatlara el attı ve Çad petrolünü Kamerun’a taşıyacak petrol boru hattını inşa ediyor. Eramet tröstü, Gabon’daki manganez madenlerine el attı, Rougier tröstü ise orman işletmelerinde talanını sürdürüyor. Tüm bunlara bankaların vurgunlarını da eklemek gerek. En yoksul Afrika ülkelerinde bile, kitlelerin içecek temiz suyu, karınlarını doyuracak yiyecek, gerekli hastane ve okul olmadığında bile Fransız tröstleri vurgunlarını sürdürüyor. Yeter ki bunları güvence altına alan bir diktatörlük rejimi olsun!

Fransız ordusu önce sömürge iktidarı diktatörlüğünü oluşturdu ve ardından da oluşan bağımsız devletlerin hükümetleri üzerindeki bağımlılığın sürdürülmesini üstlendi. Örneğin Kamerun’da Bamileke köylüleri isyan edince Fransız ordusu, askeri müdahalede bulunup Ahidjoyu başa getirdi.

Gabon’dan… Fildişi Sahili’ne kadar askeri müdahale

Fransız ordusunun Afrika’da yaptığı askeri müdahalelerin listesini yazmak biraz zor olsa gerek. Ama en azından bazılarını hatırlatmakta yarar var: 1964’de Fransız sömürge aygıtının iktidara getirdiği Gabon devlet Başkanı Leon Mba bir askeri darbe tehlikesiyle karşılaşınca Fransız ordusu hemen müdahale etti. Mba hükümetinin kabine müdürü ve eski Fransız gizli ajanı olan Omar Bongo darbeci askerler tarafından hapse atılmıştı. Fransız ordusu onu hemen hapishaneden çıkardı.

1967’de Mba ölünce De Gaule, Omar Bango’yu devlet Başkanı yaptı. Sarkozy ise Bongo cenazesine katılmak için Fransız patronlarla gösterişli bir tören düzenledi. Omar Bongo Fransız emperyalizmine çok büyük hizmetlerde bulunmuştu. Bu hizmetler arasında, ülkesinde bulundurduğu Fransız askeri üsler var. Fransız ordusu bu askeri üsleri kullanıp bölgede askeri müdahalelerde bulunuyor: Çad, Kamerun, Kongo ve Raunda askeri müdahalelerinde olduğu gibi. …

Fransız emperyalizminin askeri arka bahçesi olan Afrika

Fransız ordusunun Çad’ta yaptığı askeri müdahaleler, Tombalbay’dan Deby’e kadar farklı bir sürü diktatörü iktidarda tutabilmek içindi. Ayrıca Afrika’da stratejik bir konumu olan Çad’ta, Fransız ordusunun bölgeye her an müdahale edebilecek askeri üstleri bulunuyor.

Fransız ordusunun Gabon, Fildişi Sahili, Çad, Cibuti, Orta Afrika, Senegal ve de daha gizli bir şekilde Burkina gibi eski sömürge ülkelerinde askeri üslerde sürekli konuşlandırdığı, 6 binden fazla askeri var. Bunlara ek olarak Somali sahillerinde askeri müdahalede bulunmak amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nde de askeri üsler var. Tüm bunlara ek olarak, farklı Afrika ülkelerinde Fransız askeri danışmanlar görevli.

Bugün Fransız askeri müdahalesinin hedefi olan ülke Mali’dir. Bu müdahale diğerleri gibi asla kabul edilemez. LO (18.01.2013)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 176 - 1 Şubat 2013  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?