Sinif Mucadelesi

Ekim 2001 - Ekim 2011’e Afganistan’ın bilançosu

Pazar 13 Kasım 2011

ABD’nin güçlü bir askeri koalisyon önderliğinde Afganistan’a karşı başlattığı savaştan bu yana 10 yıl geçti. 7 Ekim 2001’de BM’nin desteğiyle, “sınırsız özgürlük için” harekatı başlamıştı. Bu saldırı hem ABD hem de dünya kamuoyuna, 11 Eylül suikast saldırılarına karşı bir cevap olduğunu hem de terörizmin kökünü kazımak için Bin Ladin’i tutuklayıp Afganistan’a “demokrasiyi” ihraç etmek içi diye sunuldu.

Böylece ABD, Irak’tan sonra savaşı başka bir Ortadoğu ülkesine de yaymış oluyordu. Üstelik Fransa dahil başka ülkeleri de bu savaşa sürükledi. Şu anda en önemli güçleri ABD 70 bin asker ve bir sürü paralı silahlı güçler de dahil Afganistan’da bulunduruyor. Obama iktidara geldikten sonra ABD askeri güçlerini iki katına çıkarmasına rağmen “ulusla arası ilişkilerde yaptığı çabalar nedeniyle” 2009 yılı sonunda Nobel Barış ödülü aldı!

ABD 10 yıl sonra, Rusya gibi, “Afganistan’da bataklığa” saplandı ve her geçen gün bu durum dayanılmaz bir hal aldı.

1979 yılı sonlarında, Rusya, Afganistan’a farklı aşiretlere ait savaş ağaları arasındaki bitmez bilmeyen çatışmaları bitirip sınırlarındaki istikrarsızlıklara bir son vermek için askeri müdahalede bulunduğunda ABD, en büyük rakibini zayıflatmak için bunu fırsat bildi. Tabii ki diğer yandan ABD, Rusya’nın bu bölgede jandarmalık görevini yapmasından şikayetçi değildi.

ABD bu durumu fırsat bilerek “komünizme karşı mücadele” etmek amacıyla farklı İslamcı mücahit gruplara askeri destek verip onlara ağır silahlar iletti ve de Bin Laden ve grubu El Kaide’yi vb Arap ülkelerinden gelenleri de destekledi.

Bir Birleşmiş Milletler raporuna göre 32 bin Afgan’ı öldüren Sovyet askeri güçleri 1989’da Afganistan’dan çekildiğinde ülkede, ABD’nin ağır silahlarla donattığı aşiret güçleri arasında yaşanan sürekli çatışmalar yüzünden büyük bir kargaşa yaşanıyordu. Bu ortamda, Pakistan’da askeri kamplarda eğitilmiş Peştun kökenli Taliban güçleri 1996’a iktidarı ele geçirdi. ABD emperyalizmi bu olayı bölgede istikrarlı bir devlet gelecek diye ümit etti.

Afgan kitleleri için bu savaş gerçek bir facia. Savaş kitlelere söylendiği gibi barış ve ekonomik refah getirmediği gibi savaşın en büyük kurbanları olup iyice yoksulluğa ve ortaçağ fikirlerinin bataklıklarına sürüklendiler.

Afgan halkı arasında gerek sivil gerek isyancılar arasındaki ölü sayısı on binlerle sayılıyor ve göçmen sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Yıkımlar yüzünden ya ülkeyi terk ediyorlar ya da kentlerde sayıları gittikçe artan gecekondularda üst üstte yaşamaya mahkumlar. 26 milyon nüfuslu Afganistan’da 20 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor; kentlerde işsizlik oranı yüzde 80’lere tırmandı. Bu insanlar açlıkla baş başa. Kadınlar ya dini yasaların ya da ortaçağ aşiret adetlerinin zinciri altındalar; çocuklardaki okuma yazma oranı gittikçe daha da geriliyor. İsyan güçlerinin esas gelir kaynağını oluşturan esrar üretiminde bu yıl, yüzde 61’lik bir büyüme görüldü.

ABD her zaman yaptığı gibi son zamanlarda yine u dönüşü yaparak Taliban güçleri ileri görüşmeler başlattı. Ancak bir sonuç alınmadan Talibanlar, görüşmeleri kestiler.

ABD Afgan kitlelerine yardım etme iddiasıyla gitti. Ama bugün aradan 10 yıl geçti ve Afgan kitleleri ABD’den nefret ediyorlar.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2011  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 161 - 4 Kasım 2011  Site yaşamını izle Anma… Anma… Anma…   ?