Sinif Mucadelesi

Demiryolu emekçileri kazandı, sırada Tekel işçileri var, onları itfaiye işçileri izleyebilir!

Çarşamba 6 Ocak 2010

Demiryolu ve tekel emekçilerinin mücadelesi hükümeti bir nebze geriletti.
Özelleştirme nedeniyle 12 bin Tekel işçisi Şubat 2010’da işsiz kalacak.
Tekel, 2001’de özelleştirme kapsamına alındı. O dönem çalışanı sayısı 31 bindi. Önce alkollü içkiler ve sigara bölümleri ayrıldı. Alkollü içki bölümü 2008’de Mey İçki’ye satıldı ve 17 fabrikadan sekizi kapatıldı. Bu fabrikalarda çalışan 3 bin 631 işçiden 1.700’ü Mey’e geçti, bazısı emekli oldu, bugün bu bölümde çalışan işçi sayısı 323’e indi. Sigara bölümü 2008’de British American Tobacco’ya (BAT) satıldı. Şimdi yaprak tütün ve tuz işletmeleri özelleştiriliyor. Bu işletmelerde, Malatya, Hatay, Bursa, Samsun, Manisa, Aydın, İzmir, Adıyaman, Diyarbakır’da çalışan işçiler Ankara’da.

2004 yılında çıkan kanuna göre kamuda 4-C statüsü ile çalıştırılan geçici işçiler, Bakanlar Kurulu kararı ile işe alınıyor. Her yıl işte çıkarılıp, güya performansa göre yeniden işe alınan işçilere, çalışma saati üzerinden ücret ödeniyor ve ücretleri aynı işi yapan kadrolulara göre daha düşük. Lise mezunu bir 4-C işçisi 575 lira, asgari geçim indirimi dahil 730 lira alıyor. Aynı statüdeki bir kadrolu ise yaklaşık bin 100 lira alıyor. İşten çıkarıldıklarında, ihbar, kıdem veya başka bir tazminat ödenmiyor. Her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile toplam 21 bin 193 geçici işçi kadrosu ilan ediliyor.

Tekel işçileri 4-C kadrosuna geçmek istemiyor, özlük hakları korunarak Tarım Bakanlığı’nda çalışmak istiyor. Hükümet ise artan tepki sonunda geri adım atıp, 4-C maddesinin koşullarını biraz iyileştirerek, ücrete 100 liradan biraz fazla zam yaparak işçileri razı etmeye çalışıyor.

Tekel işçilerinin 4-C mücadelesi, 2006’dan beri sürüyor. O zaman, fabrikada direniş yapan Adana tekel işçilerini suçlayan başbakan Erdoğan, “Fabrikayı kapatmayacağız ama özelleştirme devam edecek” demişti. Şimdi de tekel işçileriyle beraber özelleştirmeye karşı direnişte olan 6 şeker fabrikası işçilerinin talepleri karşısında “ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimselere yedirmem” gibi cafcaflı sözlerle göz boyamaya çalışıyor. Gözaltına alınan, yerlerde sürüklenen, soğuk suya girmeye zorlanan ve üzerlerine biber gazı sıkılan işçilere karşı “zaten ne iş yapıyorlar ki” diyerek, kamu işletmelerinde çalışan diğer işçilere de gözdağı vermeye çalıştı.

Buna en güzel cevap yine tekel işçilerinden geldi. Ellerini kameralara göstererek “bu eller çalışmayan bir işçinin ellerine benziyor mu” diye soran kadın işçiler, hastaneden alınmış meslek hastalığı raporlarını da göstererek başbakanın ağzını tıkadılar.

1994 Nisan krizinde yine aynı tekel işçileri, krizin etkisini aza indirmek için günde bir saat ücretsiz fazla mesai yapmışlar, medyada tekel işçileri için methiyeler dizilmişti. O gün kahraman ilan edilen işçilere, bu gün yetim hakkı yiyen hain deniyor!

25 Kasım memur grevinden sonra açığa alınan 16 demiryolu çalışanının işe geri alınması için yapılan grevde ise, Ulaştırma Bakanlığı toplam 46 işçiyi açığa alıp diş göstermeye çalıştı. Sonuçta işçilerin kararlılığı karşısında geri adım atarak tüm işçinin işe iadesini açıklayarak bir anlamda grevin başarısını tescillemiş oldu.

Başarıya ulaşması gereken bir mücadele de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİMTAŞ’ta itfaiyeci olarak çalışan işçilerin, sendikalı olmak için, taşeronlaşmaya karşı mücadeleleri. BİMTAŞ işçilerinin maruz kaldıkları muamele, diğer mücadeleci işçilerinkiyle aynı oldu. Polis biber gazı ve kaba güç kullanarak işçileri susturmak istedi.

İşçi sınıfı her mücadelesini, sadece kendi başına değerlendirilmeyip bir bütün olarak düşünülmeli ve genelleştirmeli. Kendi isteklerini kabul ettiren demiryolcular, tekel işçilerine destek olmalı. Ancak bu, Türk-İş ve diğer sendikaların düzenledikleri göstermelik bir saatlik grevle ya da basın açıklamaları, haftalar sonrası mitinglerle olamaz. İşçi sınıfı, birlik olup mücadele ettiğinde kendi sınıfının çıkarları doğrultusunda mücadelesini genelleştirdiğinde, kendilerine dayatılan gerici koşullardan sıyrılıp güç dengelerini kendi çıkarları doğrultusunda değiştirebilir. (01.01.2010)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2010  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 139 - 6 Ocak 2010  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?