Sinif Mucadelesi

Pakistan : Benazir Butto’nun öldürülmesi

Pazar 24 Şubat 2008

Uluslararası sosyal demokrasiye bağlı Pakistan Halk Partisi’nin yöneticisi Benazir Butto, geçtiğimiz 27 Aralık günü, başkent İslamabad’ın banliyösü olan Ravalpindi’de bir köktenci islamcı tarafından öldürüldü. Katil Butto’yu öldürdükten sonra üzerinde bulunan bombayla intihar etti.

Benazir (eşi bulunmayan, tek) Butto, 1988’den 1990’a kadar ve 993’den 1996’ya kadar başbakan oldu. Müslüman bir ülkenin başına geçen, seçilmiş ilk kadın oldu, ancak iki başbakanlık dönemi de, yolsuzluklar nedeniyle görevinden alınmasıyla sonuçlandı.

Hukuki soruşturmalardan kaçabilmek için, 1998’de Londra’ya yerleşerek sürgün hayatı yaşadı. ABD, diktatör General Pervez Müşerref gücünü yitirdiği ve islamcı akımların ağırlığı altında ezilme tehlikesi olduğu için, Müşerref’i cumhurbaşkanı, Butto’yu da başbakan olarak yeğledi.

Bunun için Butto devlet başkanı Pervez Müşerref tarafından affedildi ve Pakistan’a geri geldi. 136 kişinin ölümüne neden olan ilk bombalı saldırıdan kurtulan Benazir Butto, 18 Ekim’de, ülkesine geri dönmüştü.

Başlangıçtan beri, Washington’da hazırlanan ve ortaya konan çözümün gerçek bir çözüm olmadığı açıktı. Kısa bir süre sonra, cumhurbaşkanı Müşerref sıkıyönetim ilanı için kanun hükmünde kararname çıkarttı. Milletvekili genel seçimlerinin tarihi 2008 yılının Ocak ayı olarak kaldı. Benazir Butto, partisinin kazanması için yaptığı seçim kampanyası sırasında öldürüldü.

Basının çoğunluğu, bu ölümü, Pakistanlı bu yöneticinin temsil ettiği varsayılan demokrasinin ölümü olarak sundu. Ancak babası kadar kızı da, yani Buttolar, iktidarlarında diktatör gibi davrandılar.

Buttolar, malikaneleri Sindh bölgesinde bulunan büyük toprak sahipleridirler. Baba Ali Butto, 1950’li yıllardan 1970’li yıllara kadar ön planda politikacılık yaptı ve cumhurbaşkanı ve başbakan seçildi.

Günümüzde Uluslararası Sosyalist Enternasyonal’e dahil olan Pakistan Halk Partisi’ni kurdu. Rejimi sırasında, büyük toprakların iyi bir biçimde değerlendirilmesini sağlayan mütevazı bir toprak reformu ve birkaç da özelleştirme gerçekleştirdi. Seçimler genellikle hileliydi ve muhalifleri kaçırarak ortadan kaldırılıyor, işkence ve katliamlar yapılıyordu. Aynı zamanda nükleer programın başlangıcında de yer aldı.

1977’de general Ziya’nın askeri darbesiyle devrilen Ali Butto ölüme mahkum edildi ve bu karar 1979’da infaz edildi. 1988’de generalin ölümü yeniden seçimlerin yapılmasına yol açtı, ve Butto aşireti öldürülen liderin kızı aracılığıyla iktidarı yeniden aldı.

Benazir Butto, Commonwealth ülkelerinin bütün seçkin ailelerinin çocukları gibi Oxford Üniversitesinde eğitim gördü.

Kısa sürelerle iki defa seçilen Benazir Butto, yolsuzluk suçlamaları ile iki defa da görevinden alındı. Bugün Butto aşiretinin başına geçmiş olan ve şahsi kirli para aklama işlerine iyice gömülmüş bulunan kocasını engelleyenlerle aynı biçimdeki para aklama işleri nedeniyle kovuşturulmak üzere İsviçre adaletince her zaman izlendi.

İkinci defa Başbakan olduğunda iktidarda kalmak için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ortaya koydu. Halk Partisini yönetiyordu. Bu demokrat, yaşamının sonuna kadar partisinin başkanıydı ancak işbaşında kalabilmek için, hem islamcılar, hem de askerler olsun herkesle her çeşit ittifakı yapmaya hazırdı.

Bu cinayetle ilgili resmi olarak, hiçbir şey açıklanmayacak. Pakistan’da her zaman birbirlerinden kolayca ayırt edilemeyen ister yürürlükteki rejim (Benazir Butto, bir basın konferansında, kendisinin öldürülmesi olasılıyla ilgili olarak rejimin ve gizli servislerin birçok hatırı sayılır kişilerinin sorumlu olacağını belirtmişti), isterse de islamcı çevreler olsun, Benazir Butto’dan kurtulmakta çıkarları olanların bu ölümden sorumlulukları üzerindeki kuşkuları uzaklaştıracak biçimde, El Kaide’ye atfedildi.

Her durumda, öldürülen, ne bir demokrat, ne de en varlıksızların, yoksulların yanında olan bir yöneticiydi. LO (04.01.2008)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2008  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 116 - 1 şubat 2008  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?