Sinif Mucadelesi

Irak : Amerikan askeri büyük kentlerden çekiliyor… ama ülkeyi terk etmiyor

Çarşamba 9 Eylül 2009

Son günlerde Amerikan askeri başkent Bağdat olmak üzere Irak kentlerinden çekiliyor. Ancak askerler, kentler dışındaki kışlalarda üstelenecek.

Amerikan askeri uzmanlarının yetiştirdiği Irak ordusu bundan böyle kentlerde düzenin koruyuculuğunu üstlenecek.

Sonuç itibariyle Amerika yine Irak’ta 138 bin askerden oluşan büyük bir askeri gücü ve buna ek olarak yaklaşık aynı sayıda özel şirketlerin sağladığı paralı askeri gücü bulundurmaya devam edecek. Amerikanın Irak’tan çekilmesine gelince, ağustos 2010 yılına kadar cephede yer alan 50 bin askerin geri çekilmesi planlanıyor. Böylece yine de 31 Aralık 2011’e kadar 35 ile 50 bin kadar askerin Irak’ta kalması öngörülüyor.

Tüm bunlar Bush yönetiminin Irak hükümeti ile yaptığı anlaşmaların aynısı. Çünkü Obama, bu planı, yani geri çekilmeyi değil, askeri farklı biçimde konumlandırma planını oluşturan kişiyi hükümetinde görevlendirdi.

2011 yılından sonra Irak’ta binlerce askeri “danışman” ve “teknisyen” süresi belirlenmemiş bir tarihe kadar ülkede kalacak. Şüphesiz bu da uzun bir süre olacak.

Son aylarda Amerika’da, Irak’ta elde edilen askeri başarılan iddiasıyla yoğun bir propaganda yapıldı. Ancak Irak’ta kitlelerin yoksulluğu ve keşmekeş devam ediyor ve de kanlı suikastlar durmak bilmiyor. Hatta bu askeri değişikliklerin uygulanması yaklaştıkça kanlı suikastlar daha da artıyor.

Irak’taki kitlelerin yüzde doksanına yakını düzenli elektrik alamıyor. Büyük çoğunluğu için temiz su çok nadir bulunur hale dönüştü. Dahası Amerikan işgalinden sonra ülkede oluşan farklı silahlı guruplar arasındaki çatışmaların yol açtığı şiddet devam ediyor. Savaşın başlamasından bu yana 6 yıl geçmesine rağmen bir saldırı veya bir suikast olmadığı gün olmuyor. Sadece geçen altı ay içerisinde 1.800 Iraklı öldürüldü. Yaşanan iç savaştan, çatışmalardan dolayı 5 milyon insan, yani nüfusun yüzde 20’si göç etmek zorunda kaldı.

Eğer sorunu Irak, Afganistan ve Pakistan seviyesinde değerlendirirsek, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin fazla anlamı yok. Çünkü buradan çekilen akser, Afganistan’a gönderiliyor. Obama hükümeti, Afganistan’da bulunan 38 bin Amerikan askerine takviye olarak 21 bin asker daha göndermeye karar verdi. Buna ek olarak Fransa gibi büyük güçlerin Afganistan’a daha fazla askeri güç göndermeleri istendi.

Bundan sekiz yıl önce Amerikan askeri saldırısı sonucu Taliban rejiminin yıkılmasına rağmen savaş bitmiyor. Hatta daha da kötüleşti. Amerikan ordusunun geçen hafta ülkenin güneyinde yaptığı geniş çaplı askeri harekât bunu gösteriyor.

Ayrıca Amerika Talibanın üs olarak kullandığı Pakistan’ı da sıkı denetim altında tutuyor. Amerikan ordusu aylardan beri Afganistan ile Pakistan sınırı arasında mekik dokuyor. Öte yandan Obama hükümeti Pakistan’a baskı yapıp Pakistan hükümetinin aşiret bölgelerinde denetim sağlamasını istiyor. Burada da Irak’ta olduğu gibi en büyük bedeli sivil halk ödüyor.

Amerikan ordusunun sürekli olarak Irak, Afganistan ve Pakistan’da bulunması, her şeyden önce bu ülkedeki kitleler için büyük bir felaket. Ama aynı zamanda yol açtığı harcamalar nedeniyle Amerika’daki kitleler için de bir felakettir.

Amerikan kongresi, Irak ve Afganistan’daki askeri harcamalar için 106 milyar dolarlık ek bir bütçe onayladı. Ancak öte yandan Amerikan yöneticilerinin ekonomik kriz nedeniyle uyguladıkları kemer sıkma siyasetleri nedeniyle ülkedeki emekçilerin yaşamları çok kötüye gidiyor. Amerika’nın son on yıl içerisinde savaşlar nedeniyle harcadığı para, emekçilerin yaşam şartları için harcanmış olsaydı çok daha yararlı olacaktı. Ama yapılan bunun tam tersidir.

Bu açıdan Amerikan siyasetinde bir değişiklik yok. Obama, kendinden önce uygulanan siyaseti aynen devam ettiriyor. Yani her ne pahasına olursa olsun Amerika’nın hakimiyetini sürdürmek. Ancak bu savaş ve işgal altındaki halklar için olduğu kadar, krizin ve savaşın faturasını ödeyen Amerikan kitleleri için de canice bir siyaset. LO (10.07.09)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2009  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 134 - 7 Ağustos 2009  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?