Sinif Mucadelesi

Koronavirüsü

Cuma 7 Şubat 2020

Çin kaynaklı salgın akciğer hastalığı Koronavirüs’ün tespit edilip genetik yapısının ortaya çıkarılması için birkaç gün yeterli oldu. Hastalık, Çin’de ölümlere yol açtı.

29 Aralık’ta Çin yetkilileri, ülkenin Doğusunda, Wuhan’da tipik olmayan bir akciğer hastalığının görüldüğünü Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bildirdi. 10 Ocak’ta virüsün genetik yapısı tespit edildi ve tüm dünyadaki araştırma ekiplerinin hizmetine sunuldu. O günden itibaren araştırma ekipleri ile hekimler, bulaşıcı virüsle ilgili bilgi ediniyor, kökeni, yapısı, insan vücudunda nasıl yayıldığını, nasıl değişime uğradığını, nasıl dönüştüğünü… tespit ediyorlar. Tüm bilgi ve genetik sonuçlar, internet hızıyla, yani hastalığın yayılma hızından daha hızlı, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan laboratuvarlar arasında dolaşıyor. Bu durum bugün, bilimsel ve teknolojik olanakların herkesin hizmetine sunulduğunda hangi olanaklara kavuşulabileceğine ilişkin çarpıcı bir örnek.

Bu hastalıktan sorumlu ajan koronavirüs ailesine ait. Bu ismin nedeni, bu virüsün elektronik mikroskop ile incelendiğinde bir çember şeklinde olduğunun gözlemlenmesidir. Bu virüs insan vücudunda görüldüğünde genellikle, sıradan bir hastalık olan nezleye yol açıyor. Ancak virüs bazı kuş türleri ile memeli hayvan türlerine de bulaşır ve onlarda daha şiddetli etkiler yapar.

Bugünkü virüs, 2019’da keşfedilen yeni bir koronavirüs olduğuna vurgu yapmak için 2019-nCoV ismiyle anılıyor. Virüs, Wuhan’daki bir hayvan pazarında değişime uğrayarak hayvanlara geçti ve orada da değişime uğrayarak, çok daha tahrip edici bir hal alarak insanlara bulaşarak akciğer hastalığına dönüştü.

Çin’de bir aydan daha kısa sürede binlerce insan hastalandı. 28 Ocak’ta ölü sayısı 150’yi geçmişti. Çin dışında hastalığa yakalanan erkek veya kadınlar, sağlık sistemleri olan yerlerde, yakından takip ediliyor ve hastalık denetim altında tutulmaya çalışılıyor.

Hastalık yakından takip edildiği için hastalığa ilişkin bilgiler giderek artıyor. Hastalığı hemen tespit edebilecek bir test sistemi kısa sürede oluşturuldu ama virüsü hemen iyileştirebilecek bir çare veya yakın zamanda kullanılabilecek bir aşı görünmüyor. Bu virüs diğer solunum yoluyla bulaşan hastalıklar gibi, yani öksürük ve hapşırma ile bulaştığından, şimdilik yapılabilecek şey, buna yakalanan hastaların diğer kişilerle irtibatını kesip karantina altına almak.

Kısacası hastalığa karşı şu anda alınabilecek sağlık önlemleri temel olarak ön tedbirlerden oluşuyor ve bu arada bilim insanları hastalığın yayılması ve hastalığın kuluçkaya yatma süresi ile ilgil gerekli bilgileri ve ölümcüllük derecesi konusundaki haberleri toplamaya devam ediyor. Şu anda virüsün tıbbi sonuçlarının ne olacağı ve hangi seviyeye tırmanacağını tespit etmek olanaklı değil. Üstelik bilim insanları ellerinden gelen her şeyi yapsalar bile, dünya seviyesine yayılmış bir hastalığın nasıl gelişeceğini öngörebilmek çok zor.

Elbette hem virüsler hem de mikroplarla ilgili kesin ve kalıcı bir çare bulmak olanaklı değil. Bunlar, hayatın bir parçası ve en başından beri insanlığın bir gerçeği. Onlar da evrim geçirerek yeni şartlara uyum sağlar. Buna paralel olarak çareler ve bilgi ilerliyor. Ancak hastalıklara yol açan bulaşıcı ajanların en zararlı etkilerini sınırlayabilmemiz için tüm dünyada herkesin maddi ve bilimsel olarak gerekli imkanlara kavuşabilmesi gerekli. Ancak maalesef insanlığın günümüzdeki konumu hiç böyle değil.

Yaşadığımız modern toplumda, ulaşım çok gelişti ve bu vesileyle mikroplar da çok hızlı yayılabiliyor. Esas hedefin kâr olduğu ve bu temellerde yönetilen bir toplumda kitleleri hastalıklardan korumak aynı hızla mümkün olmuyor.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2020  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı: 260 - 7 Şubat 2020  Site yaşamını izle Güncel... Güncel... Güncel...   ?