Sinif Mucadelesi
Irak

Basra’da kitlelerin ayaklanması

Cumartesi 6 Ekim 2018

Irak’ın petrol üretilen güney bölgesinin büyük kentlerinden biri olan Basra’da su ve elektrik sıkıntısına ve siyasi liderlerin yaptığı yolsuzluklara karşı yapılan protesto gösterileri 8 temmuzdan beri devam ediyor. Irak ordusu, protestolara gerçek mermilerle ateş ederek karşılık verdi. Daha şimdiden, 20’den fazla insan öldürüldü.

Bir zamanlar Dicle ve Fırat nehirlerinin ağzındaki kanallarının hoşluğu ile tanınan kozmopolit bir nüfusa sahip Basra, kırk yıl süren savaşlar ve Amerikan ambargosuyla harap edildi. Su, öylesine az bulunan ve kirli yaşam kaynağına dönüştü ki, bu yaz bir zehirlenme nedeniyle 20 binden fazla kişi hastaneye yatırıldı. Standartlardan on kat daha yüksek olan sudaki tuz miktarı bitkileri öldürüyor.

Bu bölge, aralarında Total’in de bulunduğu batılı şirketler tarafından işletilen en büyük petrol rezervlerine sahip olsa da, hükümetin son derece eskimiş olan elektrik santrallerini beslemek için işlenmiş rafine benzin ithal etmesi gerekiyor. Ülke nüfusu, elektrik elde etmek için, her sokak köşesine yerleştirilmiş, pahalı, gürültülü ve kirletici özel jeneratörler kullanmak zorunda.Yazın, 50 dereceye varan sıcaklıkta kirli hava solunamayacak durumda oluyor.

2003’ten ve Saddam Hüseyin’e karşı Amerikan müdahalesinden beri, bir milyondan fazla insan Basra’ya sığındı. Burada devasa gecekondu bölgeleri oluşturdular. İşsizlik nüfusun % 30’unu aşıyor.

Burada yaşayan bir kişi; kamuda bir iş edinebilmek için “ya 5 bin dolar ödemek, ya da bir partiye üye olmak gerekiyor” dedi.

Petrol şirketlerine gelince, yerel, bölgede yaşayan emekçileri çok az işe alıyorlar. Onların gözlerinde bu emekçiler; ya yeterince uysal, ya da kalifiye değil. Bölgede yaşayan birçok genç, ülkenin kuzeyindeki Musul’da bulunan IŞİD’e karşı savaşmak için Şii “yurtsever milislere” katıldı. Binlercesi bu savaşta öldü veya sakat kaldı. Bunlar, Basra’da ya da Bağdat’da iktidardaki politikacılar tarafından da terk edilmiş durumdalar.

Bütün bu yaşanan olumsuzluk ve haksızlıkların birbirine eklenmesi, 8 temmuzda ilk gösteri dalgasını tetikledi. Başbakan el-Abadi, sosyal medya ağlarına erişimi kesti, Elektrik (Enerji) Bakanını görevden almadan önce de protestocuların üzerine ateş açtırarak, 14 kişinin öldürülmesine ve 250 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Hiçbir şey değişmediğinden, protesto gösterileri 5 Eylül’de yeniden başladı. Protestocular bu defa Basra’daki parti temsilciliklerini ve aynı zamanda valilik sarayını ateşe verdi.

Basında çıkan yazılara göre göstericiler, Bağdat’ta geçen 12 mayıstaki milletvekili seçimlerinden beri iktidar için mücadele eden, biri Mukteda el-Sadr’ın yönettiği, diğeri eski Başbakan Nuri el Maliki tarafından desteklenen iki şii parti koalisyonunu reddettiler.

Ancak bütün bunların ötesinde, Iraklı kitleler bugün içinde bulunduğu durumdan, ülkeye birçok defa müdahalede bulunan Amerikalı yöneticiler ve onların batılı müttefikleri doğrudan sorumlu. LO (12.09.2018)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2018  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:244 - 6 Ekim 2018  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?