Sinif Mucadelesi
Brezilya

Rejim krizde

Cumartesi 8 Temmuz 2017

Sendika konfederasyonlarının 24 Mayısta tertipledikleri Brasilia yürüyüşü, krizde yeni bir aşamaya yol açtı. Ülkenin farklı yerlerinden gelen 35 bin kişi, hükümetin emeklilik haklarına ve iş yasasına karşı saldırıları protesto edip Devlet Başkanı Temer’in istifasını ve de Devlet Başkanının genel seçimlerle belirlenmesini istedi.

Yürüyüş korteji Meclis ve Senato binası önüne gelince yaya ve atlı polis güçlerinin şiddetli ve hatta silahlı saldırıya uğradı. Tarım bakanlığı binası önünde göz yaşartıcı bombaların dumanları arasında kaldı ve bina yanmaya başladı ve başka beş bakanlık binası saldırılar sonucu hasar gördü.

Sendika bürokratları, hükümetin emekçilerin bir yevmiyesini sendika aidatı olarak kesilmesi uygulamasını kaldırmakla tehdit etmesine, kazanç kaynakları bu uygulama olduğu için karşı çıkıyor. Sol parti yöneticileri ise, Temer ve sağ partilerin, önce kendileriyle ortaklık yapıp kullandıktan sonra ihanet edip hükümetten atmalarını protesto ediyor.

Binlerce emekçinin yürüyüşe katılma nedeni ise emeklilik haklarını, iş güvencesini savunmak ve yolsuzluklara karşı çıkmaktı. Ekonomik kriz ve işsizliğin artması sonucu, işçi sınıfının hayat seviyesinde gerileme oldu. İşsizlik oranı ise %14’i aşmış durumda ve bu ortamda siyasetçilerin yolsuzluk ve kara kasalar yoluyla ceplerine milyarları indirmeleri tepkileri daha da arttırıyor.

Dilma Rousseff’in yolsuzluk nedeniyle azledilmesinin ardından şimdi de onun yerine geçen Michel Temer, kamu petrol şirketi olan Petrobras aracıyla dolandırıcılık yapmaktan cezaevinde yatan bir kişiden sus payı olarak haraç almakla suçlanıyor.

Yüksek Mahkeme, Temer aleyhine pasif yolsuzluğa katılma, adaleti engelleme ve bir cinayet şebekesine katılma suçlamasıyla dava açtı. Artık birkaç sağ parti ve en büyük sağ parti olan PSDB, Temer’e desteğini çekme tehdidinde bulunuyor ve hatta Avukatlar Birliği ile Katolik Kilisesi de ona karşı tavır alıyor. Farklı çevreler de Temer’in görevden uzaklaştırılmasını istiyor. Bazı büyük kentlerde yürüyüş kortejleri, sokakları dolaşıp Temer’in istifasını istiyor.

Ülkedeki üst düzey yetkililer, Temer’in gitmesini istiyor ama o istifa etmemekte direniyor. 9 haziranda seçim mahkemesi, 2014 seçimlerinde Vilma Rousseff’in seçim masraflarının yasa dışı yapılmış olmasına rağmen, Temer’in seçilmesini yasa dışı bulmadı. Yine de her şeye rağmen Temer’in de Rousseff gibi azledilme olanağı var ama bu süreç 6 ay sürebilir.

Ancak yine de ortalık yatışmayacak. Çünkü yeni devlet başakanı seçimi, sadece milletvekilleri ve senatörlerin oylarıyla yapıldığı için ve de 200’den fazla vekilin yolsuzluk nedeniyle mahkemeye verilmiş olmasından dolayı, sonuç alma olasığı az. Hatta sonuç alınsa bile sağın, Temer yerine ciddi bir başka adayı yok. Eğer devlet başkanı halk oylamasıyla seçilerse o zaman da eski başkan Lula’nın seçilme olasılığı yüksek. Lula, hala işçiler ve yoksullar arasında benimseniyor çünkü onun başkanlık döneminde işsizlik fazla yoktu ve bir ekonomik refah devri yaşanmıştı.

Solun sokaklarda ileri sürdüğü şiar seçimin halk oylamasıyla yapılması yönünde; “Diretas ja!” Bu şiar 1984’de diktatörlüğün sona ermesini isteyenlerin şiarıydı. Ancak o dönem sokak gösterilerine katılanları sayısı milyonları buluyordu.

Bugün, bu istekleri kabul görmemiş olsa da, o zaman parlamenter rejimin geri gelmesini kabul ettirmişlerdi. Yürüyüşlere katılanların sayısı, sadece onbinlerle sınırlı ve üstelik içlerinden bir çoğu, solun da, sağ gibi yozlaştığını düşünüyor. Temer’in bu ortamda gücü, ciddi bir siyasi alternatifin yokluğu. LO (16.06.2017)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2017  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:229 7 Temmuz 2017  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?