Sinif Mucadelesi
Gıda

Sözleşme sonuçlandı: Faturayı işçiler ödeyecek!

Cuma 3 Şubat 2017

İşçiler bu yıl sözleşmenin daha uzun olacağını beklerken 10 Ocak’ta birdenbire sözleşmenin imzalandığı haberi geldi. Bu haber, bir yandan sevinç yaratırken bir yandan da kaygılandırdı; acaba altından ne çıkacak diye.

Yapılan açıklamalarda, bize gösterilen taslak hiç yokmuş gibi işin ve işçinin sınıflandırıldığını ve her işin sınıfına göre zam yapıldığını söylediler. Aslında sendikacılar, patronun MES kayıtlarını baz alarak yaptığı araştırmadan bahsederek, bunu sözleşme öncesinde duyurmuşlardı.

Ayrıca, konumu yükseltildiği halde ücreti yükseltilmeyen arkadaşların bu yönde talebi vardı. Toplam işçilerin %5’i bu durumda. Sonuçta %5 memnun oldu ama diğer tüm işçilere mümkün olanın en azı verildi. Üstelik onların da sadece gururları okşandı, cepleri değil.

İmzalanan sözleşmede işler A, B, C, D, E, F guruplarına ayrılarak buna göre zam miktarı belirlendi. Patron ve sendika temsilcileri, yaptıkları açıklamada bu düzeylerin nelere göre belirlendiğini anlattılar ve ardından “ülkemiz kötü bir dönemden geçiyor, savaş ekonomisi nedeniyle patron zarar ediyor, hep beraber bu durumdan çıkmak için birlikte taşın altına elimizi sokmamız lazım” gibisinden beylik laflarla bizleri aldatmaya çalıştılar.

Sözleşme maddelerine gelince; izin harçlığı 900, bayram harçlığı kurbanda 850, ramazanda 770, yakacak yardımı 1.600, gece çalışması yıpranma yardımı %7, ayakkabı yardımı 1.yıl 190, 2.yıl 200, banka promosyonu 450 ve A Gurubu 500, B Gurubu 400, C Gurubu 350, D Gurubu 315, E Gurubu 300, F Gurubu 290 lira zam alındı. A ve B gurubu haricindeki işçilerin arasındaki fark en fazla 50 lira. Buna işçilerin itirazları yok, fakat bu şekilde sınıflandırılmaya tepki gösterdiler.

Haklı olarak herkes her yerde ve durumda çalıştığını söyledi. Yani bugün F işinde çalışan biri, yarın C veya B işinde çalışabiliyor. Şimdi işçiler, hangi guruptaysa o gurubun işini yaparım diyerek itiraz ediyorlar. İdare ve sendikacıların işçilere söylediği; bir kurul kuracakları ve bu kurulun 6 ayda bir toplanarak işçinin performansına göre gurup ve ücretini arttıracağı veya aşağı çekebileceği açıklaması oldu.

İşçilerin tepkisine ilk söylediğimiz Reno işçilerinin mücadelesi oldu. Aslında bunu çok önceden beri söylüyorduk ama bir etkisi olmuyordu. Fakat yarın ne yapacağı belli olmayan işçi sınıfının hafızasında yer etmesi gereken bir tecrübe olduğundan, bilinmesi önemli. Şimdi patron, işleri ve işçileri pek sıkmıyor ve yeni durumun hazmedilmesini bekliyor, sonrasında sıkı bir çalışma ortamı başlayacak gibi görülüyor.

Geçtiğimiz iki sözleşmede işçiler, insiyatif alarak söylediklerinin arkasında durmakla kalmayıp diretmişlerdi ve kazanımlar daha yüksek olmuştu. Şimdi sadece talepler lafta kaldığından, sendika ve patronun, işçinin direnci oluşmadan yok etmek için işi aceleye getirdiklerini gördük.

Yaşanan kriz ortamını yüklenen yine işçiler oldu, patronun kaybı yok. Bizlere söylediği cirosunun 500 milyon dolardan 300 milyon dolara düştüğü. Evet düşmüştür ama 2000 yılında şirket cirosu 150 milyon bile değildi ve 3 bin işçi çalışıyordu, şimdi bin işçi çalışıyor. Patronlar kârdan zarar ediyorlar ve bu zararın faturasını bizlere ödetiyorlar, sendikalar ise bunun aracı kurumları olmuş durumda. Ne zaman işler değişecek, işçiler bu faturayı ödemek istemediklerinde. (Bir işçi)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2017  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 224 - 3 Şubat 2017  Site yaşamını izle Fabrikalardan... İşyerlerinden   ?