Sinif Mucadelesi
Yunanistan

Sonu gelmeyen kemer sıkma kararları

Pazartesi 6 Haziran 2016

Yeni önlemlerin oylanması sonucunda, Yunanistan’daki gelir vergisi eşiği, eskiden vergiden muaf tutulan yılda 9 bin 500 avro olan asgari ücretin altına, yılda 8 bin 600 avroya indirildi. Böylece ayda 700 avro asgari ücret alan Yunanlı emekçiler vergiye tabi oldu. Buna arazi vergilerinin ve yoksulların masrafını yükselten dolaylı vergilerin arttırılması da ekleniyor. Yürürlükte olan KDV oranı % 23’den % 24’e çıkacak. Kahve, pirinç, çikolata, makarna, meyve suyu gibi ürünlerin fiyatı da artacak. Artış; benzin, yakıt, doğal gaz, su ve elektrik fiyatlarını da etkileyecek. Tütün ve sigara kadar, otobüs, havayolu ve deniz yolu biletleri de daha pahalı olacak. Bütün bunlardan başka elektronik sigara, kumar oyunları, internet üzerinden alınacak yeni vergiler de sözkonusu.

2010 yılından beri onlarca kesintiye maruz kalan emekli aylıklarının, bazısı yarı yarıya azaldı. Ulusal emeklilik aylığı tabanının, 67 yaşında olmak ve 28 yıllık bir çalışma koşuluyla ayda 384 avroya yükselmesi gerekiyordu. Buna bir de ödenen pirim üzerinden hesaplanan temel emekli aylığı eklenecek.

Bu aylığı alabilmek için çalışma yıllarını, pirim ödendiğini ispatlamak gerekiyor. Bunlar mevsimlik işçilerin, inşaat işçilerinin ve en kötü koşullarda geçici işlerde genellikle resmi kayıtları yapılmadan çalıştırılan emekçiler için doldurulması çok zor olan koşullar. Sonuç, resmi rakamlara göre ortalama brüt 750 avro olan emekli aylığının %15 daha azalması demek.

Syriza ve Alexis Çipras Hükümeti’nin koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) milletvekilleri, 9 Mayıs’ta, Avrupa Birliği ve IMF tarafından talep edilen son kemer sıkma kararlarını onayladı. Aynı senaryo 6 yıldır biraz farklılıkla tekrarlanıyor. Alacaklılar hep aynı: IMF, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve Avrupa Birliği gibi Avrupa kurum ve kuruluşları. Onlar için Yunan hükümetini, teoride borçlarını kendi halkına ödetmeye mecbur etmek sözkonusu. Halk ödüyor ama borç artıyor.

En son önlemler, vergi ve emeklilik sistemlerini daha da kötüleştirecek. Alacaklılar, özellikle de IMF, bunun yeterli olmadığını keşfetti. Ödeme için ek süre verilmeyen Yunan hükümetine 2018 yılında boç ödemesi için %3,5’luk bir bütçe fazlası gerekiyor. Aslında buna ulaşmak olanaksız ve bunu alacaklılar çok iyi biliyor. Alacaklılar bununla birlikte, 2015 yılı Ağustos ayında, istenilen tasarrufu yapamayıp borcu ödeyemediği taktirde otomatik olarak uygulanacak önleyici tedbirlerin eklenmesini istemeye hazırlanıyor.

Alacaklılar, borçların hafifletilmesini, daha sonra gelecekte belirsiz bir tarihte gündeme getirmeyi tasarlıyor. Her şeyin ötesinde, çok uzun zamandan beri söz verilen, ancak kuşkusuz 24 mayıstan önce verilmeyecek olan kredinin bir bölümünü ödeyecekler. Bu kredinin, özellikle Avrupa Merkez Bankasına temmuzda ödenmesi gereken 2,3 milyar avro ve IMF’ye ödenmesi gereken 400 milyon avroluk borcun ödenmesinde kullanılması gerekiyor.

Avrupa ülkeleri ve IMF toplantıdan toplantıya, uzatılan bir süreden diğerine, 2015 yılı planını geciktirmekle kalmıyor, aynı zamanda hepsi, dördüncü bir planın neye benzeyeceği konusunda hemfikir. Alacaklıların, ekonomik olmaktan daha çok siyasi olan isteklerini dayatıyor: Paranın, sonu gelmeyen bir zorbalıkla alınması ve bankaların diktatörlüğünden kaçmak isteyen bütün halklara bir ders verilmesi.

Sendikalar, yeni kemer sıkma önlemlerinin Parlamentoda oylanması sırasında, birçok kentte iki günlük genel grev ve protesto gösterileri yapma çağrısında bulundu. Şubat başındaki mitinglerde kortejler çok kalabalık olmasa da grev, özellikle de kamuda başarılı oldu. Toplu taşıma, metro, tramvay ve demiryolu ulaşımı felç oldu. Denizciler, adalarla bağlantıyı engelleyerek, dört günlük grev çağrısı yaptı.

Emekçilerin bir bölümü maddi koşulların giderek zorlaşması ve bunun yol açtığı moral bozukluğuna, “en güzel günler geliyor” diyerek, alacaklıların bütün isteklerine boyun eğen bir hükümete rağmen protesto gösterilerine devam ediyor. Bu kemer sıkma politikalarına karşı tek yanıt ise bu yolda. LO (11.05.2016)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 216 - 6 Haziran 2016  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?