Sinif Mucadelesi
İran:

Dünkü düşmanlar, yarıki dostlar

Pazartesi 17 Ağustos 2015

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya dış işleri bakanları ve de onlara katılan Rusya ve Çin meslektaşları, 14 temmuzda Viyana’da, İranlı meslektaşları Muhammed Zarif ile anlaşmaya vardılar; İran ekonomisini yıllardan beri boğan uluslar arası ambargo ve yaptırımlar kaldırılacak ve buna karşılık olarak İran nükleer enerji sanayisini askeri amaçlar için kullanmayacak.

Aslında, İran nükleer sorunu arkasında, başka konular var. Uzun yıllar boyunca emperyalist güçlerin desteklediği Rıza Pehlevi’nin, kitlelerin ayaklanması sonucunda 1979’da iktidardan düşürülmesinin ardından kurulan İran İslam Cumhuriyeti, 30 yıl boyunca ABD’nin baskılarına maruz kaldı.

Sorun bu mollalar diktatörlüğünün Batılı emperyalist güçlerin çıkarlarına ters olmasında değildi. Çünkü onlar, bunun gibi bir sürü gerici gücü destekliyor. Onlar için sorun yeni rejimin fazla uzlaşmaz olması ve de Batılı güçlere karşı uzlaşmaz tavırlar takınmasıydı.

ABD’nin 2003’de Irak’a yaptığı müdahale ve ardından gelen kargaşa ve bunun da IŞİD müdahalelerinin sonucu olarak daha da büyümesi, somut durumu değiştirdi.

İran, Irak’ta IŞİD’e karşı müdahalede bulunmaya başladı ve bazı milis güçleri silahlandırıp mali yardım yaptı. Böylece birkaç yıldan beri İran, ABD emperyalizmin siyasetinin fiili destekleyici konumuna geldi.

Üstelik İran, tamamen istikrarsızlığa sürüklenmiş bir durumda olan bölgede istikrarlı bir rejim olarak görülüyor.

Tüm bunlara ek olarak bazı uluslar arası büyük şirketler ki bunlar sadece ABD’li olanlarla sınırlı değil, yeniden İran pazarına dönmek için baskı yaptırıyordu. İran gaz rezervi olan ülkeler arasında dünyada ikinci ve petrol rezervlerinde ise dördüncü sırada.

Ayrıca İran, bir kısmının yüksek satın alma gücü olduğu yaklaşık 80 milyon tüketicisi olan bir ülke. Şubat 2014’te Fransız büyük patron çevrelerinden yüze yakın kişi, İran’a karşı uygulanan ambargonun kısmen kaldırılmasını fırsat bilerek, temaslar için gitmişti.

İran’daki iktidarın bir diktatörlük olmasının onları rahatsız etmediği açıkça görülüyor. Batılı yöneticiler için böyle bir şey hiç rahatsız edici değil, çünkü böyle ortamlar, çok uluslu büyük şirketlerin kârlarını güvence altına alan bir toplumsal istikrarı sağlıyor. LO (17.07.2015)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2015  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 206 - 5 ağustos 2015  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?