Sinif Mucadelesi

Madalyonun iki yüzü: Nobel Barış Ödülü

Pazartesi 17 Kasım 2014

Bu yıl Nobel Barış Ödülü, Hintli Kailash Satyarthi ile Malala Yusufzay adlı Pakistanlı 17 yaşındaki kız çocuğuna verildi. Ödülü alan bu iki kişinin ortak yönleri, çocuk hakları ve eğitim konusunda çalışmalarıyla tanınmış olmaları. Özellikle radikal İslamcı grupların yükselişte olduğu bir dönemde Malala’nın mücadelesi önemli fakat bir de diğer yüzü var.

Adına ödül verilen Alfred Nobel, 1833 doğumlu bir kimyager. Alfred Nobel’i meşhur eden şey ise dinamiti icat etmiş olması! Dinamit, ilk olarak madenlerde ve hemen ardından silah olarak kullanıldı. Alfred Nobel de işlerini büyüterek, bugün de hala ayakta olan “Bofors” silah şirketini satın almış. Ölümünden sonra da vasiyeti gereğince Nobel’in kurduğu dernek tarafından, “insanlığa hizmet edenlere” çeşitli ödüller verilmeye başlanmış. Bunlardan biri de, işte bu Barış Ödülü.

Barış Ödülü’nü daha iyi anlamak için, ödülü alanlara göz atmak yeterli. Vietnam Savaşı sırasında Amerika dış işleri bakanı olan Henry Kissinger, Ortadoğu ülkelerinde yüzlerce sivilin ölümüne sebep olan, insansız hava araçları saldırılarını başlatan ABD Başkanı Barack Obama da bu ödülü alanlar arasında! Üstelik, 2012 yılında ödül, Avrupa Birliğine verildi. “İnsanlığa hizmet” ödülü alan Avrupa Birliği, ihracatının %34’ünü silah satışıyla yaparak, ABD ve Çin’den daha önde gelmişti! Burjuvazi, insan aklı ile dalga geçiyor!

Gelelim Malala’nın hikayesine. Pakistan’da Taliban, kontrol altına aldığı bölgede kız çocuklarının okula gitmesini yasakladı. BBC’den bir muhabir, bölgedeki zor durumu yazması için öğretmenlere teklif götürdüğünde, bütün öğretmenler teklifi reddetmişti ve bunu Malala üstlenmişti. Takma isim kullanarak yazdığı yazılar bir anda bütün dünyanın ilgisini çekti. Sonradan kimliği ortaya çıktı. 2012 yılında, okul servisindeyken, servisi durduran Taliban militanları kafasına 2 el ateş etti.14 yaşında olan Malala, ağır yaralandı fakat ölmedi. Taliban; “çocuk bile olsa, İslam’a karşı propaganda yapanlar öldürülebilir” açıklamasını yaptı. Malala, bir anda bütün dünya tarafından tanındı. Ardından İngiltere’ye götürüldü ve tedavisi orada devam etti.

Bu andan itibaren burjuva siyasetçiler, bu direnişçiyi sahiplenmeye çalıştı. Obama, Beyaz Saray’da Malala’yı ağırladı! İnsansız hava araçları ile Pakistan’da -belki de Malala’nın akrabalarının bile aralarında olduğu- yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu olan, barış ödüllü Obama, Malala’yı cesaretinden dolayı kutladı!

Batılı politikacılar, kendi yarattıkları radikalizme karşı mücadele için bir kız çocuğunun hikayesini bile sahiplenip, “Biz olmasak radikaller sizi öldürür!” diyorlar. Pakistan’ın başına Taliban belasını da ABD’nin sardığını unutmamamız gerek. Zaten burjuvazi, Vietnam’a, Irak’a ve bütün Ortadoğu’ya saldırırken de barış getirmekten başka bir bahane sunmadı! IŞID, Taliban ve benzeri radikal örgütlerle mücadelede tek kalıcı çözüm, bunları örgütleyen burjuvaziyi yıkmak olacak.

Eğitim isteyen çocukların aradığı dünya, kapitalist ekonomi ile değil, sosyalist ekonomi ile kurulacak. (29.10.2014)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2014  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 197 - 3 Kasım 2014  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?