Sinif Mucadelesi

Patronlar yeni ekonomik program istiyor, ya emekçiler?

Çarşamba 18 Eylül 2013

Döviz, faiz ve enflasyonun, kısa bir süre içerisinde hızla yükselmesi, patronları harekete geçirdi. Bazı patronlar, kur artışından, bazıları kredi fiyatlarının artışından, bazıları ise enerji veya ham madde fiyatının artışından zarar gördüklerini söyleyip hükümetin güya uyguladığı ekonomik programın, yeni duruma göre değiştirilmesini istiyorlar.

Patronlar haklılar, bütçe, kalkınma planı gibi tüm ekonomik düzenlemeler, eski duruma göre hazırlanmıştı. Tıpkı işçi ve memur sendikalarıyla yapılan toplusözleşmeler gibi.

Patronların kasalarındaki yığın biraz olsun azalıyor olabilir. Bunu önlemek için her yolu deneyecek, hükümete baskı yapıp işçi çıkarmaya gidecekler. Ancak işçilerin sadece işi ve ücreti var ve hayat pahalılığı esas emekçileri vuruyor. Bir işi olmayanlar için durum daha zor.

Geçmişte olduğu gibi hükümet kısa sürede patronların yardımına koşacaktır. Ancak işçiler için aynı şey söz konusu değil. Nitekim, hükümet İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken 65 milyar liradan, patronlara dağıtmak için son üç yılda 10.2 milyar lira aldı (işsizlere ödenen toplam miktar sadece 6 milyar lira). Kıdem tazminatları yeniden gündeme getirildi. Zaten işçilerin sorunlarını dile getirmesi gereken sendikacılardan henüz tek bir talep bile gelmiş değil.

Hayat pahalılığına karşı fiyat denetimi gerekli. Ücretler, emekçiler tarafından belirlenen enflasyon oranında düzenli olarak arttırılmalı. İşsizliğin tırmanışını önlemek için ekonomik kriz bahanesiyle işçi çıkartılması yasaklanmalı. İşsizliği düşürmek için de mevcut işler ücret kaybı olmadan tüm işçiler arasında paylaşılmalı.

Döviz artışının uluslararası vurgunculuktan kaynaklandığı belli. Dövizi denetim altında tutmak için bankacılık ve mali işlemler denetim altına alınmalı, hatta gerektiğinde tüm bankalar, devletleştirilip birleştirilmelidir. Patronlar haklı, yeni bir ekonomik program gerekli! (03.09.2013)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 183 - 6 Eylül 2013  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?