Sinif Mucadelesi

Irak : beş yıldır Irak halkına karşı yapılan savaş

Perşembe 17 Nisan 2008

Beş yıl önce 20 Mart 2003’te ABD ve İngiliz orduları Irak’a ilk füze saldırılarını başlattı.

Diğer savaşlar gibi bu savaş da bir sürü yalanla gerekçelendirildi. Bush yönetimi Saddam Hüseyin’in, 11 Eylül 2001 New York suikastını gerçekleştiren El Kaide ile ilişkisi olduğunu ileri sürdü. Buna ek olarak Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yalanını yaydı. ABD’nin amacı çok zengin petrol yataklarına sahip olan bu bölgeye el koymaktı.

1980’li yıllarda İran’a karşı 8 yıl süren, 1991’de emperyalist güçlerle yapılan savaş ve ardından 1990’lı yıllarda ABD’nin uyguladığı ekonomik ambargo ve bombardımanlarla çok zayıf düşen Saddam Hüseyin rejimi fazla direnç göstermeden teslim oldu. Başkan Bush Mayıs 2003’te zafer ilan etti, "görev yerine getirildi” dedi. Ardından Irak’lılara ülkeyi yeniden inşa etmeleri için yardım yapacağı sözünü verdi ve de bu güne kadar süren ABD işgali başladı.

Bu beş yıldaki yıkım ve insan kaybı çok büyük boyutta.
Irak’ta bir milyon ABD askeri savaştı. 4 bini öldürüldü, 30 bine yakını yaralandı, sakatlandı ve akli dengesi sarsıldı. Artık şimdi ABD’deki cinayet olaylarının çoğuna eski askerler karışmış oluyor.

Ama savaşın bilançosu Irak için çok daha dehşet verici. Savaş yüzünden direk olarak ölen Irak’lı sivil sayısı en az 150 bindir. Buna ek olarak 600 bin kişi sağlık sisteminin çöktüğünden, elektrik ve su sisteminin tahrip olduğundan dolayı yaşamını yitirdi. Gıda maddelerindeki fiyat artışı o kadar yüksek ki 27 milyon nüfusun 4 milyonu açlık çekiyor. 10 milyon insanın direk su kullanma olanağı yok. Milyonlarca insan elektriksiz yaşamak zorundadır. İşsizlik ise yüzde 50’ye tırmandı.

Askeri işgal resmi söylemlere göre barış ve kalkınma getirecekti, çünkü artık diktatör başaşağı edilmişti. Ama diktatörlüğün yıkılması tam aksine bu defa Saddam Hüseyin’in eski destekleyicileri Sünniler ile işgalciler ve Şii milisler arasındaki çatışmaları getirdi.

Bu çatışmalar bir kaç defa iç savaş boyutlarına kadar tırmandı. ABD, görünüşte de olsa Şiilere dayanarak sivil bir hükümet kurup Bağdat’ın dörtte üçünü denetim altına almayı başardı. Çoğunluğu Sünnilerden oluşan iki milyon Iraklı Ürdün veya Suriye’ye göç etti. İki milyon kişi ABD ordusu veya farklı milisler tarafından evlerinden kovuldu ve başka ülkelere gidemedikleri için kendi ülkelerinde göçmen durumuna düştüler.

Son zamanlarda ise ABD yetkilileri bazı Sünni milislere para ve belirli olanaklar sunarak kendilerine çektiler ve böylece bir denge oluşturmaya çalışıyorlar. Şiddet olaylarında görülen azalma daha çok silahlı mücadele veren birçok insanın öldürülmesinden ve başkent Bağdat’ın beton duvarlarla çevrili Sünni ve Şii gettolara bölünmesinden dolayı. Şu andaki Başbakan Nuri el Maliki’nin durumun normale dönmesiyle övünmesine rağmen, başkentin merkezinde bile yaptığı kısa geziler de dahi yanında zırhlı araçlar ve yüzlerce silahlı koruma bulunduruyor.

ABD askeri saldırısını haklı çıkarmak için demokrasi bahanesini ileri sürdü. Ama Irak halkına kaostan başka bir şey getirmedi. Beş yıldır süren savaş ekonomik, insani ve bir sürü kayıplara ek olarak her yıl Amerikan bütçesine ortalama yüz milyar dolara mal oldu. Bu paradan esas yararlananlar, savaş ve ülkeyi “yeniden inşa etme” bahaneleriyle yapılan harcamaları üstelenen, ABD tröstleri oldu. Son günlerde Irak’ı ziyaret eden savaşın en büyük suçlularından birisi olan Dick Cheney, herhalde bu kazançlardan dolayı, savaş “başarılı oldu” diye bir yorum yaptı. Ama bu savaş Iraklı kitleler için gerçek bir faciadır. Kızıl-Haç’a göre “ülkedeki bölgelerin çoğunluğu dünyanın en kritik bölgeleri” arasında.

ABD bu savaşı bölgedeki çıkarlarını korumak için başlattı. Bugün ABD’deki kamuoyunun büyük çoğunluğu ABD ordusunun çekilmesini istiyor. ABD yöneticileri, her ne kadar Demokrat Parti adayları bundan söz etse de, askerin geri çekilmesinden yana değil.

Bir çok Amerikan gencinin Vietnam savaşına karşı çıkıp orduya katılmak istememesi, ABD yöneticilerinin Vietnam’dan geri çekilme kararını almasında etkili olmuştu. Yine böyle bir tepki gelişirse, belki Irak işgaline son verme kararında etkili olacak. LO (21.03.08)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2008  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 118 - 4 Nisan 2008  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?