Sinif Mucadelesi

Ekonomik krize rağmen dolar milyarderi sayısı artıyor

Pazar 11 Nisan 2010

Yeryüzünün dolar milyarderlerini sayan ABD’li Forbes dergisi, geçen yıl 793, bu yıl ise krize rağmen, 28 tanesi Türkiye’den olmak üzere, 1.011 tane dolar milyarderi buldu. Bu milyarderlerin toplam servetleri geçen yıl 2.400 milyar iken bu yıl 3.600 milyara çıktı.

Kitleleri gittikçe daha da kötü bir şekilde etkilemeye devam eden krize rağmen milyarder sayısı artıyor! Bu yıl birinci sırada, ABD’li Bill Gates ve Warren Buffett’i geride bırakan, Meksikalı Carlos Slim Helu yer aldı. Geçen yıl da ilk üç sırada aynı kişiler yer almış ama Meksikalı üçüncü olmuştu. 2008–2009 kriz yıllarında bu üçlü, 68 milyar dolar kaybetmişti. Bu yıl ise 41.5 milyarı geri aldılar.

68 milyar kaybettiler demek, laftır. Çünkü bu durum borsadaki hisse senetlerinin değer kaybetmesinden kaynaklanıyordu. Borsanın yeniden tırmanması, dolar milyarderleri sayısını yeniden artırdı.

Carlos Slim Helu’nün 53.5 milyar dolarlık serveti var, 1980’li yıllarda şirket satın alarak servet edinenlerden biridir. Tıpkı Fransız Bernard Arnault (LVHM grubu) veya Francois Pinault (FNAC-Printemps-Redoute grubu) devletin suç ortaklığıyla zora düşen şirketleri üç kuruşa satın alıp servet edindikleri gibi.

Carlos Slim Helu 25 yıl önce kurduğu Carso şirketi vasıtasıyla tütün, inşaat, sanayi, lastik sanayisi ve aynı zamanda maden, sigortacılık, yiyecek veya dağıtım sektörlerindeki bazı şirketleri satın aldı. Ama esas olarak 1990’da özelleştirme sonucu, ahbap-çavuş fiyatına çok ucuza satın aldığı Meksika Kamu Telefon şirketiyle dolar milyarderi sınıfına katıldı. Çokta cömert olan Meksika devleti ona, 6 yıl telefon tekel tekelini de garantiledi. İngiliz The Economiste dergisine göre, Meksika’da bir dakikalık telefon ücreti, dünyanın en pahalısı ve zaten genelde çok pahalı olan dünya telefon fiyatlarından yüzde 30 daha pahalıdır!

Avrupa’nın en büyük milyarderi lüks ürün şirketleri olan LVMH grubu (Louis Vuitton, Moet Hennessy) sahibi Fransız Bernard Harnault’dur. 2009’da 15’inci sırada yer alırken bu yıl 7’inci sıraya çıktı. Forbes’te yer alan Fransız milyarder sayısı 12 tane. En çok tanınanlar Liliane Bettencourt (L’Oreal), Francois Pinault (FNAC-Printemps-Redoute), Serge Dassault, Jean-Claude Decaux, Alaın Merieux (İlaç şirketleri grubu) Bouygues ailesi, Pierre Bellon ( Sodexho) ve Sarkozy’nin yakın dostu Bollere’dir. Bu 12 zenginin toplam serveti 90 milyar dolar.

ABD’deki milyarder sayısı 464, Avrupa’da 248, Asya-Pasifik bölgesinde 234 ve Ortadoğu ile Afrika’da ise toplam sadece 65’tir.

Ortadoğu bölgesinde gösterilen Türkiye, bu yıl listeye 15 yeni milyarderini sokarak, geçen sene 13 olan toplam milyarder sayısını 28’e çıkardı. Buna göre, eski milyarderlerden 12’si geri döndü, 3 yeni milyarderimiz daha oldu. Türkiye’nin en zengini, 3 milyar dolarlık servetle, listenin 221’in sırasındaki Hüsnü Özyeğin (Fiba Şirketler Grubu) oldu. Onu 224’üncü sıradaki Mehmet Emin Karamehmet (Çukurova Holding) izliyor. Şarık Tara da (Enka İnşaat) 2,6 milyar dolarlık servetiyle listenin 367’inci sırasında yer aldı.

Bu süper zenginlerin hak ettikleri tek şey, dünyanın yoksullarının ayaklanıp bu milyarderlerin kapitalist düzen çarkıyla zimmetlerine geçirdikleri servetlerine el koymaları olacak.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2010  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 142 - 2 Nisan 2010  Site yaşamını izle Güncel… Güncel… Güncel…   ?