Sinif Mucadelesi

Kâr patladı ama işçinin ücreti düşürüldü

Çarşamba 6 Mayıs 2009

OYAK’a ait ERDEMİR’le ilgili olarak Türk Metal Sendikasının ilgili şubesinin yaptığı açıklamaya göre ya 1.500 işçi işten atılacak, ya da ücretlerde indirime gidilecekti.

Önceden dedikodusu yayılan bu uygulama nedeniyle tedirgin olan işçiler sendikacıların açıklama yapmaması üzerine topluca şube binasına gittiler. Aynı saatlerde, sendika yöneticileri patronla anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Anlaşmayı Ereğli Şube Başkanı açıkladı: İşçi ücretleri, 16 ay süre ile 2010 yılı Eylül ayına kadar yüzde 35 aşağıya çekilecek, 2010 Eylül ayından itibaren ücretlerin tekrar yüzde 35 artabilecek. Sendika yönetimi aynı uygulamanın ERDEMİR gibi OYAK’a ait olan İSDEMİR’de de yapılacağını söyledi.

Anlaşmayı dinleyen işçiler “Bizi sattınız”, “Yönetim istifa!” diye tepki göstererek sendikaya girmek istediler. Ancak şube yönetiminin çağırdığı polis, işçilerin sendikaya girmesine izin vermedi.

Açıklamanın ardından ücretlerde yüzde 35 indirime gidilmesi ile ilgili imzalanması istenen ’Feragatname’ işçilere dağıtılmaya başlandı.
ERDEMİR’de toplusözleşme, iki yıl için, daha üç ay önce imzalanmıştı. Şubatta imzalanan sözleşmenin ardından Türk Metal bürokratları, “kriz var ama işiniz garanti” diyerek işçilerin sözleşmeye karşı sesiz kalmalarını sağlamıştı. Yine, emekliliği gelen birçok işçi zorunlu emekli edilmiş, buna tepkiyi azaltmak için de emeklilerin yerine oğullarının ama düşük ücretle işe alınacağı açıklanmıştı.

5 bin 300 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşma sağlanamamış, sendika grev kararı, ERDEMİR yönetimi de lokavt kararı almıştı. 16 Mart için alınan grev kararından önce imzalanan sözleşmeye göre, saat ücreti seyyanen ilk 16 ay için 60 kuruş, kalan 8 ay için de 20 kuruş artacaktı. Bayram ve izin ikramiyelerinde yüzde 10, diğer sosyal haklarda da yüzde 15 oranında artacak, farklar aylık ücrete eklenecekti.
İşçilerin bu düşük sözleşmeye razı edildiği “kriz var” gerekçesi, şimdi ücretlerin düşürülmesi için kullanılıyor. Patronların bu kriz fırsatçılığı, sendika bürokratlarının işbirliğiyle oluyor.

Oysa gerçekte, ordunun bir yan kuruluşu olan OYAK’ın sahip olduğu ERDEMİR ve İSDEMİR, hem sektörün dünya çapında büyük işletmelerinden hem de son yıllarda kâr patlaması yaptı.
Nitekim ERDEMİR’in, internet sitesinde net kârdaki patlama övülüyor: “Grubumuz; 2008’in ilk dokuz aylık dönemindeki net kârını, 2007 yılının ilk dokuz ayına göre yüzde 154 artırarak 1 milyar 458 milyon TL’ye çıkardı.”

“Geçtiğimiz yıl dokuz aylık döneminde elde edilen kâr, ERDEMİR tarihinde elde edilen en yüksek kâr değeridir.”
Bundan önceki rekor kâr, 2007 yılına ait. Yani şirket, birkaç yıldır yüksek kârda.

2008 yılında, başta kömür, kok ve cevher olmak üzere hammadde fiyatlarında yüzde 7 artış olmasına rağmen, satış gelirinin önceki yıla göre yüzde 39 artırarak 5 milyar 802 milyon TL’ye çıktığı açıklanıyor. Yine, üretimden elde edilen kârın 2007 yılına yüzde 195 artırarak 1 milyar 947 milyon TL’ye çıkmasından övgüyle bahsediyor.
ERDEMİR yönetiminin verdiği bir diğer rakam da üretimden elde ettiği kâr oranı: “Bir önce yıldan 18 puan artırarak yüzde 33 mertebesine yükseldi.”

İşçilere verilen ise, 60 kuruştu, şimdi daha fazlası geri alınıyor. Patronlar, işçilerin sırtından yıllarca kâr etmelerine rağmen, işçi ücretlerinde yine cimriydiler. Kazandıkları parayı, işçilere vermedikleri gibi denetimsiz, aşırı kazanç peşinde vurgunculuk için harcadılar. Onların denetimindeki ekonomi şimdi krize girdi, yine işçi ücretlerine göz diktiler.

Metal işkolunun en büyük işyerlerinde yaşanan bu gerileme, önemlidir, diğer patronlar hemen örnek almak isteyecekler. Bu nedenle patronları geriletmek için işçi sınıfının mücadeleye girişmesi gerekli. (28.04.09)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2009  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 131 - 1 Mayis 2009  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?