Sinif Mucadelesi

İşçi sınıfı her zaman kavga ortamında

Pazar 7 Temmuz 2019

Uluslararası Sendikalar Konfe-derasyonu (ITUC) 2019 Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye, bir kez daha işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında: Bu ülkeler Cezayir, Bangladeş, Brezilya, Kamboçya, Guatemala, Kazakistan, Filipinler, Suudi Arabistan, Türkiye ve Zimbabve.

Raporda öne çıkarılan örnekler şunlar: Lastik-İş Sendikası Başkanı Abdullah Karacan 13 Kasım 2018’de vurularak öldürüldü; Türkiye, Çin, Hindistan ve Vietnam’dan sonra, en çok işçinin tutuklandığı ve gözaltına alındığı dördüncü ülke.

Yeni İstanbul Havalimanı inşaatında 14 Eylül 2018’de sağlıksız ve güvensiz çalışma koşullarını protesto eden 10 binden fazla işçinin 400’ü aşkını gözaltına alındı; aralarında üç sendika temsilcisinin olduğu 43 işçi çalışma özgürlüğünü engellemek, gösteri kanuna uymamak, polise direnmek ve kamu düzenine zarar vermekle suçlandı; işçilere konuşma yapmakla suçlanan Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut’un da olduğu 31 işçi tutuklandı.

Havalimanını inşa eden işçiler bu durumdayken bir avuç insan bu işçilerin sırtından müthiş zenginleşti. Başta inşaatı yapan dörtlü çete, şimdi de alanın yönetimine atananlar aynı yolda. Gazeteci Çiğdem Toker, “2018 yılında yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcılarına ödenen ücret ve ikramiye dahil tüm maddi menfaatlerin toplamı 19 milyon 659 bin 981 lira” diye yazdı. Bu para sadece 17 kişiye ödendi: "THY yönetiminde başkanla birlikte 9 yönetim kurulu üyesi; başkanvekili Bilal Ekşi, aynı zamanda genel müdür, yardımcı sayısı ise 8."

Bir konu da Oyak Renault işçilerine hapis cezası verilmesi. Oyak Renault’da Mart 2016’da sendika değiştirmek isteyen işçilerin mücadelesine polis saldırmış, işçilere toplantı ve gösteri yasasına muhalefetten dava açılmıştı. 26 sendikalı işçi, Kasım 2018’de 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Raporda, Devlet Denetleme Kurulu’nun yetkilerini genişleterek sendika ve meslek örgütlerinin tüm belge ve etkinliklerinin herhangi bir yargılama süreci olmaksızın soruşturulabilme yetkisi tanınması, iktidarın baskı aracı olarak belirtiliyor.

Başka bir konu ise ekonomi haberleri nedeniyle yargılanan 3 gazeteci üzerinden, basına uygulanan fiili sansür yoluyla emekçilerin gerçekleri öğrenmesinin engellenmesi. Hatta dava konusu olan haberleri yorumlayan, tanınmış iktisatçılar dahil 38 kişiye de 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Raporda bahsi geçen örnekler, binlerce işçinin mücadeleye katılması nedeniyle sendikal düzeyde, medyada gündeme gelmiş örnekler. Oysa iş yerlerinde çok sayıda hak ihlali, hakkı kullanamama olayları yaşanıyor. İşçiler açısından gerçekte durum daha olumsuz.

Ancak Oyak Renault örneği dahil bir çoğunda işçiler, patronlara geri adım attırıp haklarını almayı hatta genişletmeyi başarıyor. Elbette bunların hepsi bir düzeyde örgütlü mücadeleyle oluyor. (01.07.19)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2019  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:253- 5 Temmuz 2019  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?