Sinif Mucadelesi

“Fransa Nereye Gidiyor?” “İşçi Sınıfı Araf’ta: Devrimin Kıyısında Fransa, Haziran 36”

Pazar 6 Ağustos 2017

H2O yayınevinin 2016’da çıkardığı “İşçi Sınıfı Araf’ta” kitabını her devrimci, her emekçi ve işçi sınıfından yana olan herkes mutlaka okumalı.

Yazın Yayıncılık, bu kitabı tamamlayan Troçki’nin makalelerini; “Fransa Nereye
gidiyor?” adıyla bastı.

1936 Haziran, bulutsuz
gökyüzünde kopan bir fırtına değildi. Aksine politik ve toplumsal gerilimin yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. ABD’de patlayan 1929 ekonomik krizi, kapitalist ülkelerin tamamını etkilemişti.
Fransa’da 6 Şubat 1934’te Ulusal Meclis’in önünde aşırı
sağcıların yaptığı gösteriye, işçi sınıfının bir hafta sonra verdiği yanıt, sol partilerin liderlerini, kitleselliği açısından şaşırtacaktı. Haziran 1936’ya götürecek olan sonraki iki yıl boyunca pek çok emare ortaya çıktı. Grev mücadelesi yeniden canlandı, sendikalarda örgütlenme arttı, seçmenler Sosyalist Parti ve Komünist Parti’ye kaydı.
Haziran 1936’ya özgünlük kazandıran, işçilerin öz güçlerine dayanarak kendi işyerlerini, yani kapitalist düzenin can damarlarını ele geçirmeleridir. Tüm ülkede üretim ve hayat tamamen durdu. Fiilen toplumun kalbi, işçi sınıfının eline geçmişti. Artık devrim sürecinin ilk adımları atılmıştı. İşçi sınıfı görevini yerine getirmişti.

Patronlar, sürecin durması için büyük mali ve sosyal tavizler vermek zorunda kalacaklarını biliyorlardı. Sendika bürokratları, reformist Sosyalist Parti ve Stalinci Komünist Parti’den
yardım istediler. İşçi sınıfının dostu olduğunu anlatan bu güçler, işçi sınıfına devrimci yolda önderlik edip tuzaktan kurtaracaklarına, kapitalist düzenin yedek lastiği oldu. Bu tuzak, işçi sınıfının fabrikaları boşaltmasıydı. Patronlar bedel olarak, o güne kadar hiçbir ülkede olmayan, 2 hafta ücretli izin hakkı tanıdı, feci ekonomik krize rağmen ücretlere %30’lara varan zam yaptı.

Devrimci süreci durdurdular ancak ekonomik kriz durmadı ve kapitalist düzen tıkanan sistemine yeni bir çözüm buldu: Yeni bir barbarlık olan İkinci Dünya Savaşı.

Birkaç yıl Fransa’da yaşayan Troçki, işte bu ortamdaki Fransa’yı çok iyi tanıyordu ve siyasi durumla yakından ilgileniyordu. Troçki, Fransa’da 1934’te başlayan ve 1938 sonuna kadarki dönemin olayları üzerine, özellikle de Haziran 1936 fabrika işgalleri üzerine, çok değerli tahliller yaptı. Yani Fransa Nereye Gidiyor? kitabının esas önemi budur.

Makalelerinde Troçki tarafından savunulan görüş,
Fransız toplumuna kendini dayatan siyasal sorunlara ilişkin nadir bulunan bir öngörüye sahip bir militanın görüşü. 1934’ten beri, asıl meselenin eğer proleter devrim galebe çalmaz ise iktidarın diktatörlük rejimine doğru evrilmesi meselesi olduğunu tekrar edip duran Troçki, yargılarının olgular tarafından teyit edildiğini görecekti.

Evet, işçi sınıfının Haziran 1936 Fransa deneyiminden
çıkaracağı çok ders var: Yeni ihanetler yaşamak istemiyorsa kendi öz örgütlülüğünü yaratmalı ve onu denetlemeli.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2017  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:230 4 Ağustos 2017  Site yaşamını izle Kitap... Kitap... Kitap...   ?