Sinif Mucadelesi

Marks’ı karalamayan, kötülemeyen bir film vizyonda: “Genç Karl Marks”

Cumartesi 8 Temmuz 2017

Yönetmenliğini Raoul Peck’ın yaptığı Senaryosunu Raoul Peck, Pascal Bonitzer’in birlikte yazdığı Marks’ın gençlik dönemini anlatan “Genç Karl Marks” isimli film, Marx’ın Almanya’da yayınlanan Rheinsche Zeitung’da yayımladığı ve toplumsal sorunlarla ilgilenip devrimci fikirlere yönelmesine vesile olan Odun Hırsızlığı Yasasına ilişkin makalesine yapılan gönderme ile başlıyor. Bu yazılar, düzenin tepkisiyle karşılaşmıştı ve Marks, sürgün edildi. Film, Marks’ın Paris, Brüksel ve londra’daki yaşamı ile sürüyor.

Adından da anlaşılacağı gibi film, Marks’ın gençlik yıllarını anlatıyor ve Eşitler Birliği’nin, Marks ve Engels’in çabalarıyla Komünist Birlik’e dönüşümünün belgesi olan Komünist Manifesto’nun yazılmasıyla bitiyor.

Uzun düşünce süreçlerinin ardından ulaşılan sonuçlar, birer vecize gibi gösterilmiş filmde. Örneğin, ünlü 11. Tez (Bugüne kadar filozoflar dünyayı anlamakla yetindiler; esas olan ise onu değiştirmektir), içki masasından kalkan sarhoş Marx’ın ansızın eriştiği bir sonuç gibi gösterilmiş. Uzun soluklu mücadeleler ve kazanılan başarılar ise birkaç dakikalık kürsü konuşmalarının zaferi olarak yansıtılmış.

Filmin merkezinde Marks’ın fikirlerinin temeli, hakim düzene karşı verilen mücadelede işçi sınıfının üstlendiği rol, anarşist öğretileri ile ezilenlerin ilgisini kazanan Proudhon’a ve dönemin diğer kişilerinin yönelik eleştiriler siyasi temelleriyle yok. Film, genç bir insan olarak Marks’ın ve Engels’in fikirlerini oluşturma sürecinde ve fikirleri doğrultusunda giriştikleri çabalarda yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara karşı gösterdikleri kararlılık ön palana alınmış.

Filmin bir olumlu yönü de mücadelede kadınların yerine değinilmiş olması. Bir de çoğunlukla söz konusu edilen “Marks emeğe değer verdiğini yazıyor ancak kendisi çalışmıyordu, Engels’ten aldığı para ile geçiniyordu” dogması çürütülmüş ve bunun yerine politik kimliğinden ötürü tecrit edilen, iş bulamayan bir insanın yaşadığı zorluklar anlatılıyor.

Film boyunca Manifesto’dakiler de dahil olmak üzere Şubat 1848’e kadar Marks ve Engels’in geliştirdiği temel fikirler, ifade ediliyor.

Tüm bunlar, o dönemin fabrikalarında ve sokaklarında işçilerin çalışma ve yaşam şartlarını, işçi sınıfı ile burjuvazi arasındaki farkı açıkça gösteren bir dekorda yapması, filmi izlemek için bir neden. İşte bu ortamda Marks ve Engels, kendi sınıflarından vaz geçip işçi sınıfının komünist militanları oldular.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2017  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:229 7 Temmuz 2017  Site yaşamını izle Sinema... Sinema... Sinema...   ?