Sinif Mucadelesi

MHP’de kriz, çıkar ve koltuk kavgası:

Eğer parçalanırsa, gerici fikirlerin savunucusu azalır!
Pazartesi 4 Temmuz 2016

Komünist, işçi sınıfı ve Kürt halkının düşmanı MHP, özelikle 7 haziran seçimlerinden sonra, parti başkanı Bahçeli’nin, parti çıkarlarını korumak amacıyla AKP’nin kuyruğuna takılıp onun bir aleti haline dönüşmesi, parti içerisindeki bazı çevrelerde huzursuzluk yarattı ve tepkilere yol açtı. Bugün kurultay ve mahkeme savaşlarıyla süren tepkiler, partiyi parçalanma aşamasına getirmiş durumda.

Bahçeli’nin partiyi yıprattığını, oy kaybına yol açtığını düşünen muhalefet, kendi içinde birbirine karşı olan ekip ve hiziplerden oluşsa da, en azından şimdilik Bahçeli’ye karşı birlikte hareket ediyor. Meral Akşener’in başını çektiği muhalefet, uzun çabalardan sonra MHP’nin yönetimini ele geçirip yeni bir çizgi belirlemek amacıyla 19 haziranda bir tüzük kurultayı gerçekleştirdi. Ancak Bahçeli, mahkeme yoluyla muhalefetin kurultayda aldığı kararın yok sayılmasını sağladı.

Buna rağmen muhalefet, 10 temmuzda genel başkanı değiştirmek istiyor. Bahçeli ve çevresi, buna karşı da bir mahkeme kararı çıkardı ve başkan seçimli kongrenin 2018’den önce yapılamayacağını söylemeyi sürdürüyor.

Kavgalı görünen taraflar, şimdiye kadar, MHP’nin siyasi çizgisine yönelik hiç bir eleştiri ileri sürmedi. Sadeca başkanlık tartışması yapılıyor, başkan adaylarından hiç biri, hangi siyasette değişiklik yapacağına dair tek laf etmedi.

MHP’nin yönetiminde değişiklik, şimdilik görünmüyor. Çünkü Bahçeli, AKP hükümetine verdiği hizmetler karşılığında devlet kurumlarından bayağı yardım ve destek görüyor.

Ancak değişiklik olur da yönetime Akşener veya başka bir muhalif gelse de izleyecekleri siyaset, yine sömürü düzenine hizmet etmeye devam etmek olacak.

Bunu sadece şimdiki siyasetiyle değil, MHP kadrolarının geçmişte uyguladığı tüm siyasetleriyle ve özellikle 1970-1980 arasında işçi sınıfının yoğun mücadele ettiği yıllarda; işçi eylemlerine ve grevlere “komandoları” ile yaptığı saldırılar bizzat gerçekleştirmişti. Demirel, Çiller ve hatta Ecevit’in partileri ile yaptığı ittifak ve hükümet ortaklıklarıyla, emekçilerin haklarını budayan yasalara hep destek verdi. Kürt halkının en çok ezildiği dönemlerde de, bu siyasete en büyük katkı, her zaman MHP’den ve onun siyasetini benimseyenlerden geldi.

Sadece siyasi olarak değil, fiilen de bunu yaptılar. Geçmişte ordu, özel tim, polis, devletin kullandığı tüm yasal ve yasa dışı örgütler, mafya, kadrolarını Türk millyetçisi MHP çevresinden buluyordu. Asker cenazelerinde MHP slogan ve amblemleri yükseliyordu.

İşçi sınıfına ve Kürtlerle birlikte, Alevilere karşı yapılan Çorum, Maraş katliamlarında da MHP kadroları yer aldı. Şimdiki meclis başkanı, geçmişte MHP’li idi ve Çorum katliamı davasında yargılandı.

Bugün, onların yerini islamcı tekbirler aldı. Erdoğan, tıpkı MHP’nin militer örgütlemesi gibi bu tür işlerde kullandığı İslamcı örgütler, guruplar oluşturdu. İşte, toplumda, siyasi ortamda yer bulamayan, iş olanakları daralan tabandaki bu kadrolar, ya AKP’ye gidiyor ya da parti yönetimini zorluyor.

MHP’nin tüm tarihi, emekçilerin ezilmesi için devlete verdiği katkının ve bizzat bunun için yaptıklarının tarihidir. Bunun bazı iyi niyetli emekçilerin zannetttiği gibi “vatanı sevgisi” ile ilgisi yoktur. Çünkü işçi sınıfının vatanı, kendi elleriyle var ettiği tüm dünyadır. (29.06.2016)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 217 - 4 Temmuz 2016  Site yaşamını izle Siyasetin Gündemi   ?