Sinif Mucadelesi

Bireysel emeklilik (BES) tuzağı

Pazartesi 6 Haziran 2016

2001 yılında yasalaştırılan ve 12 yıl boyunca, 6.5 milyon katılımcıya ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), ücretlilerin görece orta ve üst gelir grubuna yönelikken, 2013’ten itibaren devlet katkısıyla, teşvik edildi. Bugün, adım adım tüm işçi sınıfına dayatılıyor.

BES’e kayıt olacaklara, ödeyecekleri pirimin %25’i kadar devletin ek katkı yapma şartları şunlar: 10 yıl boyunca sistemde kalmak yani pirim ödemek ve 56 yaşı doldurmak.

Çoğu işçi asgari ücret, 1.300 lira alıyor, nereden arttırıp en düşüğü 100 lira olan BES pirimini ödeyecek.

Çalışma bakanı, “işçinin talebi var, en güzel sistemi getireceğiz” diyor ama patronların, işçi sınıfının cebindeki her bir kuruşa el koymasına yasal zemin hazırlıyor.

Aslında BES, hem kıdem tazminatı fonu hem de SGK’nın yerini alacak. İşçinin ücretinden, açıkça patronların bankalarına, emeklilik şerketlerine para akıtılacak ve böylece finans sermayesi beslenecek. Bu emeklilik şirketleri, bankalar, örneğin Bank Asya gibi battığında ya da Sarraf olayında Halkbank hisselerinin dip yapması gibi birikimler eriyebilecek.

Dahası, özel emeklilik fonlarına yatırılan emekçilerin parası; hisse senedi, tahvil ve türlü finansal araçlarla kapitalizmin her türlü finansal spekülasyonlarına ve krizlerine açık hale getirilecek.

İşçilerin gelecek güvencesi olan, SGK kesintileri, ücretten, patrondan yada devlettten ödense de aslında işçilerin kendilerinin ürettiği zenginlikten geliyor.

Emekçiler, “bizi kapsamıyor” diyerek, dayatmaya karşı çıkmazsa, çok önemli hak kaybına uğrayacak. Çünkü sistemin uygulandığı ABD’de olduğu gibi emeklilik tam anlamıyla imkansız hale gelebilir.

ABD’de 2001’de dev enerji şirketi Enron, 4 ay gibi kısa bir sürede hisselerinin en değerli olduğu anda en değersize yani sıfıra inmesiyle battı. Şirkette çalışanların emeklilik pirimleri de Enron’un sigorta şirketinde birikiyordu. Enron batınca, 4 bini aşkın emekçi hem işsiz kaldı hem de emeklilikleri buhar oldu. Eğer bugün karşı çıkmazsak, bizleri de benzeri sorunlar bekliyor. Geleceği üretenler olarak geleceğimize sahip çıkmalıyız! (28.05.2016)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 216 - 6 Haziran 2016  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?