Sinif Mucadelesi

Teknoloji ne işe yaradı?

Pazar 7 Şubat 2016

Önce 10 bin Suriyeli çocuğun kayıp olduğu açıklandı. Ardından H&M ve Next gibi pahalı giyim markaları, Türkiye’deki fasonlarında, Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul ettiler. Kayıp çocukların en azından bir kısmının, bodrumlardaki atölyelere kilitlenmiş olduğu anlaşıldı.

Tüm dünyada çocuk işçilik, en yoğun üretim yapılan sektörlerde, kayıt dışı çalıştırma ve parça başı ücret ödemesi yapılan fason üretimin bir parçası. Yetişkinler yerine çocukların çalıştırılması, patron için işgücü maliyetini en düşük seviyeye indirir, böylece patronun kârını arttırır.

Türkiye bu konuda tek değil.

Bilgisayarlarda ve telefonlarda kullanılan lityum iyon pillerinin yapımında kobaltın metali kullanılıyor. Zehirli kobalt madeni, çok ilkel yöntemlerle yer altından, sağlık ve işgüvenliği önlemi alınmadan, günde 1 dolar karşılığında, ağır ve ölümlü hastalık bedeliyle yer altından çıkarılıyor.

UNICEF’e göre Kongo Cumhuriyetinde 40 bine yakın çocuk, maden işçisi. Çocuklar, yorgunluktan bitap düşene kadar çalışmanın üstüne; “büyükleri”, “ustaları” ya da “patronu” tarafından azarlanmaya, tartaklanmaya, tacize ve her türlü başka istismara açık.

Sony, Huawei, Microsoft, Samsung ve Çin’de insanlık dışı koşullarda işçi çalıştırdığı bilinen Apple’ın da bulunduğu 16 büyük şirketin, bu madenlerle ticari bağlantısı olduğu belirlendi. Şirketlerin bir kısmı konuyu araştıracaklarını, bir kısmı haberleri olmadığını, bir kısmı da çocuk işçiliğe karşı olduğunu söyledi.

Dünyanın en çok kazanan sektörlerinin başındaki teknoloji sektörü, her yeni modelde bir öncekinin satış rekorunu kırıyor. Fakat bu bile burjuvazinin gözünü doyurmuyor. Daha çok kâr etmek için daha aşağılık olmakta bir sakınca görmüyorlar. Hala bu sınıflı toplumda insanların mutlu olabileceği yollar olduğunu düşünen hayalciler bilmelidir ki tek çözüm sosyalizm. (03.03.16)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 212 - 5 Şubat 2016  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?