Sinif Mucadelesi

İş cinayetleri azalmıyor!

Pazar 7 Şubat 2016

Esenyurt’ta 3 işçi, 50 bin liralık bakım masrafı pahalı bulunduğu için asansör düşmesi sonucu öldü. Lüks sitenin inşaatı üç yıldır durmuş, devletin atadığı kayyum tarafından yeniden başlatılmıştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre önceki yıl, en az 1.486 işçi patronun kârı için öldü. Aralarında çocuklar, emekliler, göçmenler de var. 2013’te bu sayı 1.235’ti, geçtiğimiz yıl 1.730 idi.

İş cinayetlerinde “değişmeyen üçlü”: İnşaat, tarım ve taşımacılık. Sanayide çalışan işçiler en çok; ezilme, göçük, düşme, elektrik çarpması, yanma, nesne düşmesi gibi tamamen önlenebilir nedenlerle ölüyor.

Patronlar, ölümüne çalışmada değişiklik yapmıyor. Bunu en büyük işçi katliamlarının devam eden mahkemelerinde görebiliriz.

Soma’da patron avukatı; AFAD’ın ailelere 184’er bin lira yatırdığından paraları olduğu için tazminat almamaları gerektiği, asıl patronun mağdur olduğu ve tazminat cezalarının ’felaketi özlenir hale getirdiğini’ söyleyecek kadar rahat.

Asansör düşmesi sonucunda on işçinin öldüğü, tutuklu sanığın olmadığı Torunlar İnşaat davasında ise TOKİ’nin, sorumlu olduğu ancak denetim yapmadığı, üstelik patronun denetim, vergi ve harç muafiyeti aldığı, kamu yararı bahanesiyle 24 saat çalışma izni çıkardığı ortaya çıktı. Asansörün bakımı, işi yavaşlatmamak için yapılmadı, işçilerin arızalı olduğu uyarıları dikkate alınmadı.

Bu inşaat için tıpkı şimdi köprü ve havaalanı inşaatlarındaki gibi büyük reklam kampanyaları yapılıyordu. Patronu da övgüler alıyordu.

Ölümlerden sonra da patrolar, aynı konumlarını koruyor. Patronların, işçinin güvenliğini hiçe saymaları, sadece işçilerin denetim ve müdahaleleriyle önlenebilir. (01.02.16)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 212 - 5 Şubat 2016  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?