Sinif Mucadelesi
Yunanistan:

Çipras’ın istifası bir seçim taktiği

Salı 8 Eylül 2015

Çipras, başbakanlık görevinden istifa ederek erken seçimin önünü açmış oldu. Bu seçim, hem taktik hem de siyasi amaçlı. Partisi Syriza’dan 30’a yakın milletvekilinin istifa etmesi sonucunda seçim kaçınılmaz oldu. Çünkü Syriza, mecliste çoğunluğu yitirdi. Yeni seçim, belki Syriza’nın güvenoyu almasını sağlayacak ama kesinlikle ne emekçilere ne de kitlelere yeni çözüm olanakları sunmayacak.

Çipras 20 ağustosta televizyonlara verdiği bir açıklamada, artık görev süresinin “sonuna” geldiğini ve bazı anlaşmalara ulaşmak için tavizler verdiğini, ancak önceki anlaşmalara göre “çok daha az şeyler elde edildiğini” belirterek, bu anlaşmaya uyulması gerektiğini ama diğer yandan “zararlı yönlerini azaltmak için de mücadele etmek gerektiğini” belirtti. Ek olarak şunları ekledi; “Hem başarılarını hem başarısızlıklarını seçmenlerin onayına sunmak … kendisi için bir ahlaki zorunluluktu.” Sonuçta da şunu söyledi: “Verdiğim mücadeleden dolayı ve de hükumetimden gurur duyuyorum.”

Bu kararın aniden alınması ve de halka başvurması, temmuz başında, kemer sıkma kararlarına karşı halka referandum çağrısında bulunmasına benziyor. Ama bu defa Çipras, sadece rakipleri geleneksel düzen partilerine karşı gelmekle sınırlı kalmayıp, kemer sıkma siyasetleri uygulandıkça kitlelerin artan hoşnutsuzluğu karşısında kendi içindeki muhalefetle de çatışmak zorunluluğu ile karşı karşıya.

Çipras, ülkedeki ekonomik durumu değiştirmek için taviz vermek istediğini ve de borç verenler ile anlaşıp pazar ekonomisine saygılı olacağını inkar etmedi. Alacaklılar, sürekli baskı uyguladı ve sonunda istediklerini elde ettiler. Şimdi üçüncü plan imzalandı ve sıra uygulamaya geldi. Çipras, bunları uygulamak için hem belirli bir istikrara hem de içteki eleştirilerin son bulmasına ihtiyaç duyuyor.

20 eylülde yapılması kararlaştırılan erken seçim, Çipras’a istediği manevra alanlarını sağlayacak mı?

Çipras karşısında, Yeni Demokrasi ve Pasok gibi kitlelere çok acı anılar bırakan geleneksel partileri bulacak. Zaten Syriza’ya oy veren kitlelerin çoğunluğu, bu partilere olan tepkilerinden dolayı oy verdiler ve Syriza’dan da fazla bir şey beklemiyorlardı.

Syriza içerisinde muhalefet oluşturan başka bir lider olan Lafazanis, 25 kişilik bir ekip oluşturup Halk Birliği ismi altında yeni bir parti kurdu ve gelecek seçime katılıp siyasi bir çıkış yapma peşinde. Syriza’nın iktidar olmadan önce attığı nutukları temel alarak yeniden “memorandum karşıtı geniş bir cephe (…) ülkeyi yeniden inşa etmek için geniş bir demokratik cephe oluşturmak…” gibi söylemler geliştiriyor. Ama Lafazanis de tıpkı Çipras gibi kesinlikle emekçilerin çıkarlarını savunan bir siyaseti temsil etmiyor.

Çipras, kitlelerin gönlünü alarak, belirli bir ölçüde olsa da, meclisteki zorunlulukların dışında ve partiler üstünde kalarak kişiliğini ön plana çıkararak siyasetini sürdürmek istiyor. Çipras, bu siyaseti en kısa sürede, hiç zaman kaybetmeden uygulamak istiyor. Çünkü son kamuoyu yoklamaları, kitlelerin önemli kesimlerinin desteğini yitirmediğini gösteriyor ama önümüzdeki günlerde kemer sıkma karaları uygulanmaya başlayınca artık iyice yıpranabilir.

Çipras seçimlerde belki de olumlu sonuç elde edebilecek. Ancak bu seçim sonuçları, kitlelere karşı uygulayacağı kemer sıkma önlemlerinde bir değişiklik yapmayacak.

Uluslar arası alacaklılar, hem Yunan hükumetine hem de kitlelere karşı nasıl hor görülü olduklarını fazlasıyla ortaya koydular. Onlar, karşılarında hiçbir engel istemiyor. Onların tek istekleri Yunan emekçilerine ve yoksul kitlelere bedel ödetmek. Onlara geri adım attıracak olan ne hükumet ne de seçimler. LO (28.08.2015)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2015  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 207 - 4 Eylül 2015  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?